ΚΟΣΜΟΣ

Μαρτυρίες ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας

Μαρτυρίες ότι ο ρωσικός στρατός ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας
«Ο στόχος των ενισχύσεων αυτών θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων AP Photo

Οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν σήμερα την παρουσία τους στην περιοχή της βόρειας Συρίας που τελεί υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και του συριακού στρατού, και απειλείται από μια τουρκική χερσαία επιχείρηση, ανακοίνωσαν κάτοικοι και μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Είναι η πρώτη φορά που ο ρωσικός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή Ταλ Ριφάατ, στα σύνορα με την Τουρκία, εκεί απ' όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Νοεμβρίου μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά των Κούρδων μαχητών.

Την ίδια ώρα σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από μια χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία και τις στρατιωτικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ.

«Απηύθυνα επείγουσα έκκληση (σ.σ. στην Τουρκία) να απόσχει από μέτρα που θα κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία -- όπως μια πιθανή χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία ή στρατιωτική δράση στο βόρειο Ιράκ", δήλωσε η Μπέρμποκ στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου βρισκόταν και ο Τούρκος ομόλογός της.

Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, κάλεσαν και οι δύο την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Κάτοικοι του Ταλ Ριφάατ είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ρωσικές ενισχύσεις έφθασαν στην πόλη που απέχει 15 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χερσαία επιχείρηση που η Τουρκία απειλεί να εξαπολύσει «όταν έρθει η ώρα» θα στοχεύσει κατά προτεραιότητα το Ταλ Ριφάατ, καθώς και τις τοποθεσίες Μανμπίτζ και Κομπάνι , προκειμένου να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας πλάτους 30 χλμ. νοτίως των συνόρων της.

Το Ταλ Ριφάατ βρίσκεται σε έναν θύλακα που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και περιβάλλεται από περιοχές που ελέγχει ο τουρκικός στρατός από τη μια πλευρά, και φιλοτουρκικές οργανώσεις από την άλλη.

Σύμφωνα με τους ίδιους κατοίκους, οι δυνάμεις της Μόσχας έφτιαξαν ένα νέο φράγμα μεταξύ της ζώνης που ελέγχεται από τους Κούρδους και αυτής που ελέγχεται από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών επί του πεδίου, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επίσης εδραιώσει την παρουσία τους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μενάγκ, που ελέγχεται από το συριακό καθεστώς, και βρίσκεται κοντά στο Ταλ Ριφάατ.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο επίσης για ρωσικές ενισχύσεις στα περίχωρα της κουρδικής συνοριακής πόλης Κομπάνι. Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναπτύξει εκεί μια περιπολία, υπό την επιτήρηση ενός ελικοπτέρου.

«Ο στόχος των ενισχύσεων αυτών θα μπορούσε να εμποδίσει ή να καθυστερήσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Βερολίνο και Μόσχα καλούν την Άγκυρα να απόσχει από μια εισβολή στη βόρεια Συρία

Οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ζήτησαν από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να την αποτρέψει από τη διεξαγωγή μιας χερσαίας επίθεσης.

Η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, και η Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, κάλεσαν και οι δύο την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση».

Και το Βερολίνο κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να απόσχει από την εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι βομβαρδισμοί της Τουρκίας κατά μιας κουρδικής πολιτοφυλακής πέρα από τα σύνορα, στη Συρία, διεξάγονται έπειτα από μήνες απειλών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για νέα χερσαία εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

«Το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται φυσικά όταν πρόκειται για την προστασία από τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Η Συρία θεωρεί την Τουρκία μια δύναμη κατοχής στον βορρά της και η Δαμασκός έχει δηλώσει ότι θα θεωρήσει «έγκλημα πολέμου» οποιαδήποτε νέα τουρκική εισβολή.

Η Τουρκία εξαπέλυσε τις επιδρομές της, μετά την επίθεση με έξι νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου, κατηγορώντας ως υπαίτιους τους Κούρδους, κάτι που εκείνοι απέρριψαν.

Από τις 20 Νοεμβρίου, σχεδόν 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τουρκικά πλήγματα, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές, καθώς και δέκα πολίτες και Σύροι στρατιώτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ