ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού προβληματίζει τη Γαλλία

Νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού προβληματίζει τη Γαλλία
Η Μπριζίτ Οτράν ανέφερε επίσης ότι επί του παρόντος οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η υποπαραλλαγή BQ.1.1 είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες. AP

Προβληματισμός για μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού στη Γαλλία, με την ανοσολόγο Μπριζίτ Οτράν, πρόεδρο της Επιτροπής για την Παρακολούθηση και την Πρόβλεψη Υγειονομικών Κινδύνων (COVARS) να προειδοποιεί ότι η υποπαραλλαγή BQ.1.1 υπερισχύει έναντι της BA.5.

Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 είναι, σύμφωνα με την Οτράν που μίλησε στο δίκτυο BFMTV, η «αρχή ενός κύματος» παρόλο που η αύξηση «δεν είναι ακόμη αξιοσημείωτη».

«Η τάση δεν είναι καλή, είναι ανοδική», λόγω της συγκεκριμένης υποπαραλλαγής του ιού.

Η ΒΑ.5 –υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που ήταν η επικρατούσα στη Γαλλία ως αυτό το στάδιο– «έχει ήδη αντικατασταθεί, έχει σαρωθεί από την BQ.1.1, η οποία είναι το “μωρό” της BA.5», εξήγησε.

«Η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και δικαιολογεί την τρέχουσα αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων», συμπλήρωσε.

Η Μπριζίτ Οτράν ανέφερε επίσης ότι επί του παρόντος οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν η υποπαραλλαγή BQ.1.1 είναι πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες, πάντως θεωρείται πιο μεταδοτική. Για αυτόν τον λόγο είπε πως οι πολίτες είναι απολύτως αναγκαίο να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι τα εμβόλια εγγυώνται την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη χρήση μάσκας τουλάχιστον στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ