ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ σε Όστιν για επιχειρήσεις στη Συρία: Δικαίωμα αυτοάμυνας

Ακάρ σε Όστιν για επιχειρήσεις στη Συρία: Δικαίωμα αυτοάμυνας
O Όστιν με τον Ακάρ σε παλαιότερη συνάντησή τους (Johanna Geron, Pool Photo via AP)

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Συρία εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Άγκυρα να αψηφά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας και να κάνει λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας».

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ο οποίος και του εξέφρασε τις διαφωνίες του για το ενδεχόμενο τουρκικής εισβολής στη Συρία.

Μάλιστα, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να τερματίσει και τις αεροπορικές επιχειρήσεις της χώρας του στην περιοχή, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να πληγούν και αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ απάντησε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο πραγματικοί σύμμαχοι, ωστόσο υπογράμμισε ότι «οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων αυτοάμυνάς μας, που απορρέουν από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του έθνους μας και των συνόρων μας».

Παράλληλα, ο Ακάρ είπε ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια ενώ επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για συνεργασία κατά του ISIS αλλά και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Έσπευσε να υπογραμμίσει, παράλληλα, πως μόνος στόχος στις τουρκικές επιχειρήσεις είναι οι τρομοκράτες, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να βλάψει τις δυνάμεις του συνασπισμού ή τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ