ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Κιέβου στη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική βιομηχανία πυραύλων

Έκκληση Κιέβου στη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική βιομηχανία πυραύλων
Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση, προκαλώντας μια νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα, Πέμπτη (1/12) τους Δυτικούς να επιβάλουν κυρώσεις στη ρωσική βιομηχανία παραγωγής πυραύλων, μετά τα μαζικά πλήγματα που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.

Μετά τις ταπεινωτικές στρατιωτικές ήττες που υπέστη επί του εδάφους, η Ρωσία ξεκίνησε τον Οκτώβριο να θέτει στο στόχαστρο ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σοβαρές διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν εκατομμύρια Ουκρανούς κάθε μέρα.

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ και εγώ συμφωνούμε: ένας συνολικός πόλεμος (της Ρωσίας) εναντίον της Ουκρανίας σημαίνει συνολική υποστήριξη στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο Κουλέμπα έπειτα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο ομόλογό του στη σύνοδο του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στο Λοτζ, στην Πολωνία.

«Ευχαρίστησα την ΕΕ για τη συνεχιζόμενη βοήθειά της στον τομέα της άμυνας και υπογράμμισα πως οι επόμενες κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνουν (...) τη ρωσική βιομηχανία παραγωγής πυραύλων -πρέπει να τεθεί ένα τέλος στην παραγωγή αυτήν», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει προς το παρόν τις εξαγωγές προς τη Ρωσία «προϊόντων διπλής χρήσης και τεχνολογικών προϊόντων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στις ικανότητες άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας».

Απαγορεύει επίσης «το εμπόριο όπλων και πυροβόλων όπλων για πολιτική χρήση» και «το εμπόριο πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και παραστρατιωτικού εξοπλισμού».

Στις 24 Νοεμβρίου, τα τελευταία ρωσικά μαζικά πλήγματα με τη βοήθεια πυραύλων βύθισαν στο σκοτάδι και το κρύο ολόκληρες περιοχές, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές φοβούνται ότι νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί θα επιδεινώσουν σημαντικά την ενεργειακή κατάσταση, προκαλώντας μια νέα προσφυγική κρίση στην καρδιά του χειμώνα.

Το 40% του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης παραμένει εκτός λειτουργίας

Σχεδόν το μισό δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας παρέμενε σήμερα εκτός λειτουργίας, μια εβδομάδα μετά τους πιο πρόσφατους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, ανακοίνωσε η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης DTEK.

«Η Ρωσία κατέστρεψε το 40% του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος με τρομοκρατικές επιθέσεις με πυραύλους. Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», σημειώνει η DTEK σε ανακοίνωσή της, την οποία ανήρτησε στο Telegram.

«Οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό», σημείωσε η DTEK, προσθέτοντας ότι οι ομάδες τεχνικών που έχει εργάζονται νυχθημερόν για να επισκευάσουν γρήγορα τις βλάβες στις υποδομές.

Η ιδιωτική εταιρεία υπογράμμισε επίσης ότι «κάνει τα πάντα για να υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε κάθε σπίτι του Κιέβου τουλάχιστον μία ή δύο φορές» ημερησίως.

Για να έχουν φως ή θέρμανση στη διάρκεια των πολλών ωρών ημερησίως που δεν έχουν ρεύμα, οι Ουκρανοί αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εναλλακτικές λύσεις, χρησιμοποιώντας κυρίως κεριά ή ακόμη γεννήτριες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μερικές φορές μοιραίων πυρκαγιών.

Χθες, Τετάρτη, οι ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανακοίνωσαν ότι την προηγούμενη ημέρα κατέγραψαν 9 θανάτους και 8 τραυματισμούς από πυρκαγιές σε σπίτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ