ΚΟΣΜΟΣ

Απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία για το προσφυγικό η Άγκυρα

Απειλεί να ακυρώσει την συμφωνία για το προσφυγικό η Άγκυρα
Πεοσφυγόπουλο από τη Συρία στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας REUTERS/Umit Bektas

Η Τουρκία δεν θα τηρήσει την συμφωνία για το προσφυγικό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν οι τούρκοι πολίτες δεν εξαιρεθούν από το καθεστώς της βίζας στις μετακινήσεις τους στη ζώνη Σένγκεν, προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως είναι «αδύνατον» για τη χώρα του να τροποποιήσει την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, που αποτελεί έναν από τους 72 όρους που θέτει η ΕΕ για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες.

«Τούς είπαμε: "Δεν σας απειλούμε". Αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα. Κλείσαμε δύο συμφωνίες και η μία συνδέεται με την άλλη...εάν παραστεί ανάγκη, η Άγκυρα μπορεί να λάβει διοικητικά μέτρα για να "μπλοκάρει" τη συμφωνία για τους πρόσφυγες», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στην Αντάλια.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι κανένας νόμος σχετικός με την εφαρμογή της συμφωνίας «δεν θα βγει από το τουρκικό κοινοβούλιο», εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της βίζας.

Η Άγκυρα θεωρεί τη συμφωνία της κατάργησης του καθεστώτος της βίζας μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναγκαίο όρο για να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, η οποία έχει επιτρέψει τον περιορισμό των προσφυγικών ροών από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Όμως οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους έχουν συνδέσει το καθεστώς της βίζας με τον όρο της τροποποίησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος χρησιμοποιώντας μία διασταλτική ερμηνεία του όρου «τρομοκρατία» χρησιμοποιείται για τη δίωξη , με το πρόσχημα της άσκησης «τρομοκρατικής προπαγάνδας», πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων, δηλαδή για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

«Για ποιον ορισμό μιλάτε; Στην Ευρώπη κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό ορισμό για την τρομοκρατία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στα ειδικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015.

«Θα ολοκληρώσουμε της συμφωνία και θα καταφέρουμε να είναι έτοιμη πριν από τη σύνοδο κορυφής της 7ης Ιουλίου. Είμαστε αποφασισμένοι», προειδοποίησε επίσης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας»

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες, της 18ης Μαρτίου, ήταν αποτελεσματική, επέτρεψε τη δραστική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν παρανόμως στην Ελλάδα, είπε.

«Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διέσχιζαν το Αιγαίο με προορισμό τα ελληνικά νησιά ήταν κατά μέσον όρο 6.800 ημερησίως. Σήμερα έχουμε φθάσει τους 30. Έχουμε τηρήσει τις υποσχέσεις μας», επέμεινε ο Τσαβούσογλου.

Από τις 20 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας, περισσότεροι από 400 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία και 130 πρόσφυγες από τη Συρία που βρίσκονταν σε τουρκικούς καταυλισμούς αναχώρησαν για ευρωπαϊκές χώρες, είπε.
«Εμείς τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας», επέμεινε.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, εταίρου που οι Βρυξέλλες θεωρούσαν αξιόπιστο, αποσταθεροποίησε τους Ευρωπαίους. Τώρα τη θέση του έχει καταλάβει ο συνοδοιπόρος του Ερντογάν Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πληθαίνει τις βιτριολικές δηλώσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι πριν από την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για του τούρκους πολίτες, θα πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι, πράγμα που θεωρεί αμφίβολο για να γίνει μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ