ΚΟΣΜΟΣ

Πέσκοφ: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Μπάιντεν - Αλλά δεν πληρούνται οι όροι

Πέσκοφ: Ο Πούτιν ανοιχτός σε συζήτηση με τον Μπάιντεν - Αλλά δεν πληρούνται οι όροι
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζητήσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/12) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν Ντμίτρι Πέσκοφ.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με το NATO, τις ΗΠΑ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο παρελθόν δεν απέφεραν καρπούς.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν είναι έτοιμη για συζητήσεις με τις ΗΠΑ εάν τεθεί όρος απόσυρσης από την Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, ο Πέσκοφ τόνισε:

«Οι ΗΠΑ ακόμη δεν αναγνωρίζουν τα νέα εδάφη (σ.σ. τα προσαρτημένα) ως μέρος της Ρωσίας».

Και συνέχισε:

«Αυτό φυσικά περιπλέκει την αναζήτηση για κοινά εδάφη πιθανών συζητήσεων».

Μπάιντεν: Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν, αν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος "αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο" στην Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ