ΚΟΣΜΟΣ

TASS: Ρωσικό διαβατήριο έλαβε ο Έντουαρντ Σνόουντεν

TASS: Ρωσικό διαβατήριο έλαβε ο Έντουαρντ Σνόουντεν
Ο Έντουαρντ Σνόοουντεν ζει στη Ρωσία από το 2013 AP Photo/Kin Cheung

Ρωσικό διαβατήριο έλαβε ο πρώην συνεργάτης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στο πρακτορείο TASS ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα.

Ο Κουτσερένα ανέφερε επίσης ότι η σύζυγος του Σνόουντεν υπέβαλε και αυτή με τη σειρά της τα απαιτούμενα έγγραφα προκειμένου να λάβει τη ρωσική υπηκοότητα

«Ναι, έλαβε διαβατήριο. Έδωσε όρκο», είπε ο Κουτσερένα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του TASS.

Ο ηλικίας 39 ετών Σνόουντεν, διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου εργάζονταν με σύμβαση.

Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ο Σνοόυντεν ζει στην Ρωσία από το 2013.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνοόυντεν κατηγορείται για την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA Αμερικανών και ξένων πολιτών.

Φέρεται να απέκτησε πρόσβαση σε περίπου 1,7 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, τα οποία παρέδωσε σε δημοσιογράφους.

Η συλλογή των τηλεφωνικών δεδομένων κρίθηκε παράνομη το 2015.

Αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ποινή κάθειξης έως και 30 ετών.

Το 2020, η Ρωσία παραχώρησε στον Σνόουντεν δικαιώματα μόνιμης διαμονής, ανοίγοντάς του το δρόμο για να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Εκείνο το έτος, Εφετείο των ΗΠΑ έκρινε ότι το πρόγραμμα που είχε αποκαλύψει ο Σνόουντεν ήταν παράνομο και ότι οι ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που το υπερασπίστηκαν δημόσια δεν έλεγαν την αλήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ