ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα Κούβα, Νικαράγουα και η ρωσική ομάδα Wagner

ΗΠΑ: Στη μαύρη λίστα Κούβα, Νικαράγουα και η ρωσική ομάδα Wagner
Οι ΗΠΑ συμπληρώνουν τη μαύρη λίστα για χώρες ή ομάδες που εγείρουν ανησυχία σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Στη μαύρη λίστα χωρών ή ομάδων που εγείρουν «ιδιαίτερη ανησυχία» σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας πρόσθεσαν οι ΗΠΑ την Κούβα, τη Νικαράγουα αλλά και τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων Wagner , όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών  Άντονι Μπλίνκεν.

Οι δύο χώρες και η ρωσική ομάδα Βάγκνερ, που φέρεται να πρόσκειται στο Κρεμλίνο, προστίθενται σε αυτόν τον κατάλογο «για διάπραξη ιδιαίτερα σοβαρών παραβιάσεων της θρησκευτικής ελευθερίας ή ανοχή στις παραβιάσεις αυτές», διευκρινίζει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ήδη υπό αμερικανικές κυρώσεις, η Κούβα και η Νικαράγουα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέα τιμωρητικά μέτρα ελλείψει βελτιώσεων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Οι παραβιάσεις σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας «σπέρνουν διχασμό, υπονομεύουν την οικονομική ασφάλεια και απειλούν την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο Μπλίνκεν διατήρησε σε αυτόν τον κατάλογο όλα τα κράτη που περιλαμβάνονταν στη λίστα από το 2021: Κίνα, Ερυθραία, Ιράν, Μιανμάρ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ