ΚΟΣΜΟΣ

Αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία θα επιδιώξει η Άγκυρα

Αναθέρμανση των σχέσεων με την Ρωσία θα επιδιώξει η Άγκυρα
REUTERS/Reuters TV/Haberturk

Η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις με την Ρωσία θα αποκατασταθούν «πολύ σύντομα».

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς επίσης δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι καμία χώρα δεν μπορεί να θυσιάσει την σχέση της με την άλλη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις, στα σύνορα με την Συρία, τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την δική του πλευρά πάντως, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ρωσία ότι εξοπλίζει με αντιαεροπορικά όπλα και πυραύλους τους μαχητές, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στην νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάμπακιρ, το σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Μόσχα για μεταφορά οπλισμού στο PKK μέσω Ιράκ και Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Star.

Ο ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Αθήνα και κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κάλεσε την Άγκυρα να ζητήσει συγνώμη και να καταβάλλει αποζημίωση για το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που κατέρριψε στις 24 Νοεμβρίου ενώ επιχειρούσε στη Συρία και παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Όπως δήλωσε επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων αλλά κατέστησε σαφές πως ελπίζει να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πιλότο του αεροσκάφους μας. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας. Δεν ακούσαμε λέξη για αποζημίωση. Ακούσαμε μόνον για την επιθυμία τους να αποκαταστήσουν τις σχέσεις. Και εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία. Εμείς κάναμε το παν για να εξελιχθούν οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και όντως η φιλία ανάμεσα στον ρωσικό και τον τουρκικό λαό έφθασε σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό το εκτιμούμε πάρα πολύ.
Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό οι Τούρκοι. Δεν αρκούν η επιθυμία, οι γενικολογίες και αοριστολογίες για αποκατάσταση των σχέσεων, χρειάζονται έμπρακτες αποδείξεις

Ο ρώσος πρόεδρος ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική κίνηση ήταν «ύπουλη» λέγοντας πως «οι δυνάμεις μας, οι στρατιώτες μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια σε τακτικό κανονικό στρατό, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφθήκαμε ότι το τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να πλήξει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή».

Ο Πούτιν πάντως, έδειξε να κρατά αποστάσεις από τα σενάρια περί κουρδικού κράτους, θέμα που ανησυχεί την Τουρκία λέγοντας «εμείς δεν ασχολούμαστε με αυτό, δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι θέμα του κουρδικού λαού. Είναι θέμα κυβερνήσεων εκείνων των χωρών, όπου μένουν οι Κούρδοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ