ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος από Ισραηλινό αστυνομικό

Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος από Ισραηλινό αστυνομικό
Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν «σε πολίτες και ασθενοφόρα να προσεγγίσουν για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθεια» (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στη Δυτική Όχθη από πυρά Ισραηλινού αστυνομικού κατά τη διάρκεια επεισοδίου με μαχαίρι. Ωστόσο, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αμφισβητούν την εκδοχή αυτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο Παλαιστίνιος προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα ενός αυτοκινήτου και να επιτεθεί σε ζευγάρι ισραηλινών πολιτών στην περιοχή Χαουάρα, στην είσοδο της Νάμπλους, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από τις σφαίρες του οδηγού του οχήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της αστυνομίας.

Κατόπιν, όταν «ο τρομοκράτης εντοπίστηκε από ομάδα συνοριοφρουρών που περιπολούσε κοντά στο σημείο, κατευθύνθηκε προς αυτούς και κατάφερε να μαχαιρώσει έναναπό αυτούς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας τους Ισραήλ.

Πάντα κατά την ισραηλινή αστυνομία, ο επικεφαλής της περιπόλου επενέβη για να σταματήσει τον Παλαιστίνιο, που «πρόβαλε αντίσταση και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο του». Ο αξιωματικός τότε πυροβόλησε επανειλημμένα και σκότωσε τον Παλαιστίνιο λόγω «της ανησυχίας που είχε για τη ζωή του και των υπολοίπων».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο συνοριοφρουρός που υπέστη επίθεση και ο επικεφαλής της περιπόλου τραυματίστηκαν ελαφρά.

Όμως η εκδοχή αυτή των γεγονότων αμφισβητήθηκε από μέλος του δημοτικού συμβουλίου στη Χαουάρα, τον Ουάτζα Όντεχ, ο οποίος είπε πως οι ισραηλινοί άνοιξαν πυρ έπειτα από «καυγά» ανάμεσα στο θύμα και τον ισραηλινό συνοριοφρουρό.

«Ισραηλινός στρατιώτης έσπρωξε Παλαιστίνιο, τον έριξε κάτω και τον πυροβόλησε εξ επαφής», είπε ο κ. Όντεχ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν «σε πολίτες και ασθενοφόρα να προσεγγίσουν για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθεια».

Πρόκειται για τον ένατο Παλαιστίνιο που χάνει τη ζωή του μέσα σε τρία 24ωρα στη Δυτική Όχθη. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα σκοτώθηκαν έπειτα από συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ή εφόδους των τελευταίων.

Το βράδυ της Παρασκευής, 2 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επανέλαβε ότι ότι οι ΗΠΑ είναι «ανήσυχες» για την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη.

«Επιμένουμε εκ νέου στην ανάγκη όλα τα μέρη να κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Είναι ζωτικής σημασίας τα ίδια τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες απώλειες ανθρώπινων ανθρώπινων ζωών», είπε ο κ. Πράις στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Τη Δευτέρα, ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, προειδοποίησε πως η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει φθάσει «σε σημείο βρασμού».

Τουλάχιστον 145 Παλαιστίνιοι και 26 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2022 στη Δυτική Όχθη, στο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, το 1967.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ