ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη σε ηλικία χελώνα γιορτάζει σήμερα τα 190α γενέθλιά της

Η μεγαλύτερη σε ηλικία χελώνα γιορτάζει σήμερα τα 190α γενέθλιά της
Η χελώνα ονόματι Τζόναθαν, γεννήθηκε πριν ακόμη εκτυπωθεί το πρώτο γραμματόσημο (1840) ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ST HELENA TOURIST BOARD / HO

Η γηραιότερη χελώνα κλείνει σήμερα τα 190 έτη και στο νησί της Αγίας Ελένης οργανώνεται τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της.

Η διάσημη αυτή χελώνα λέγεται Τζόναθαν και της αρέσει να περνάει χρόνο στον κήπο βοσκώντας, να κάνει ένα δροσερό μπάνιο ή να κοιμάται κάτω από τα δέντρα. Ο Τζόναθαν έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο σε ηλικία εν ζωή ζώο.

Ο Τζόναθαν ανήκει στο είδος της γιγάντιας χελώνας των Σεϋχελλών (Aldabrachelys gigantea hololissa) και ζει μαζί με άλλες τρεις γιγάντιες χελώνες – τον Ντέιβιντ, τον Φρεντ, και την Έμμα στην έπαυλη του κυβερνήτη της Αγίας Ελένης.

Η χελώνα ήταν δώρο στον Βρετανό σερ Γουίλιαμ Γκρέι-Γουίλσον, ο οποίος αργότερα διετέλεσε Κυβερνήτης της Αγίας Ελένης (1890 - 1897).

Ξεπερνά το προσδόκιμο ζωής

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Τζόναθαν. Ωστόσο, υπάρχει μία επιστολή μαζί με μια φωτογραφία της που αποδεικνύει ότι είναι τουλάχιστον 190 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέσο προσδόκιμο ζωής αυτού του ζώου υπολογίζεται στα 150 χρόνια, αλλά ο Τζόναθαν έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.

Από την ημέρα που γεννήθηκε έως και σήμερα ο Τζόναθαν, έχει επιβιώσει σε παγκόσμιους πολέμους, έζησεε 8 μονάρχες του βρετανικού θρόνου και 40 προέδρους των ΗΠΑ.

Επίσης, ο Τζόναθαν, γεννήθηκε πριν ακόμη εκτυπωθεί το πρώτο γραμματόσημο (1840), πριν από την κατασκευή του πρώτου ουρανοξύστη (1885) αλλά και της ολοκλήρωσης του Πύργου του Άιφελ (1887).

Ο κτηνίατρος Χόλινς που φροντίζει τον Τζόναθαν, βάρους 180 κιλών, είναι υπεύθυνος για την τροφή του αλλά και τις βιταμίνες που πρέπει να λαμβάνει.

Οι αγαπημένες του λιχουδιές είναι τα αγγουράκια, το μαρούλι, τα καρότα, τα μήλα και οι μπανάνες.

Ο Τζόναθαν είναι πια τυφλός και έχει χάσει την όσφρησή του, ωστόσο η ακοή παραμένει εξαιρετική. Όπως αναφέρει ο κτηνίατρος Χόλινς, ο Τζόναθαν αρέσκεται στο να περνάει χρόνο με τους ανθρώπους, τους αφήνει να τον χαϊδέψουν αλλά και να βγάλουν μια φωτογραφία μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ