ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν είναι σοβαρή απόφαση»: Η αντίδραση Ζελένσκι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

«Δεν είναι σοβαρή απόφαση»: Η αντίδραση Ζελένσκι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο Ζελένσκι εκτίμησε πως το πλαφόν που ορίστηκε «είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη»» Genya Savilov, Pool Photo via AP

Την απόφαση της ΕΕ για πλαφόν στη τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια, επέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καθώς το Κίεβο πρότεινε τιμή δύο φορές χαμηλότερη.

«Δεν είναι σοβαρή απόφαση να ορίζεται ένα τέτοιο όριο για τις ρωσικές τιμές, που είναι αρκετά άνετο για τον προϋπολογισμό του κράτους τρομοκράτη», δήλωσε στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του για τη συμφωνία που υπέγραψαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η G7 και η Αυστραλία.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου προτού χρησιμοποιηθούν ισχυρότερα εργαλεία ούτως ή άλλως. Είναι κρίμα που θα χαθεί αυτός ο χρόνος», τόνισε.

Η τιμή του βαρελιού ρωσικού πετρελαίου (αργού Ουραλίων) κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στα 65 δολάρια, μόλις πάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο, υποδηλώνοντας μια περιορισμένη επίπτωση βραχυπρόθεσμα.

Ο Αντριι Γέρμακ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, δήλωσε νωρίτερα ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να οριστεί στα 30 δολάρια «για να καταστραφεί η οικονομία του εχθρού πιο γρήγορα»

Ο Ζελένσκι παραπονέθηκε ότι ο κόσμος έδειξε αδυναμία θέτοντας ανώτατο όριο τα 60 δολάρια, τα οποία, όπως είπε, θα διογκώσουν τον προϋπολογισμό της Ρωσίας κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

«Αυτά τα χρήματα θα πάνε για περαιτέρω αποσταθεροποίηση εκείνων ακριβώς των χωρών που τώρα προσπαθούν να αποφύγουν σοβαρές αποφάσεις», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ