ΚΟΣΜΟΣ

Σε κλοιό σφοδρού χιονιά η Σκωτία: Τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες

Σε κλοιό σφοδρού χιονιά η Σκωτία: Τσουχτερό κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες
Για την Τετάρτη (07/12) ισχύει κίτρινη προειδοποίηση για χιόνι, η οποία σύμφωνα με το Met Office μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις οδικές, λεωφορειακές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις AP Photo / SCOTT HEPPELL (File)

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τους μείον 8 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, με προειδοποίηση για ισχυρές χιονοπτώσεις στη Σκωτία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office).

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι άνεμοι που πνέουν την Κυριακή (04/12) από ανατολικά αναμένεται να στραφούν προς τα βόρεια φέρνοντας αρκτικό ψύχος στη χώρα και θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου για την εποχή του έτους.

Για την Τετάρτη (07/12) ισχύει κίτρινη προειδοποίηση για χιόνι, η οποία σύμφωνα με το Met Office μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις οδικές, λεωφορειακές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

Ο Άλεξ Μπέρκιλ, μετεωρολόγος του Met Office, δήλωσε: «Η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη: «Αυτή τη στιγμή έχουμε ανατολική ροή και ως εκ τούτου οι άνεμοι μας έρχονται από τα ανατολικά και αυτή είναι μια ψυχρή κατεύθυνση και κάνει κρύο έξω, ωστόσο από την Τρίτη και μετά θα έχουμε μια βόρεια ροή, έτσι ώστε οι άνεμοι μας να έρχονται από τα βόρεια, δηλαδή αρκτικό αέρα που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση των θερμοκρασιών μας καθώς θα διανύουμε αυτή την εβδομάδα».

«Θα έχει περισσότερο κρύο και θα το αισθανθούμε ακόμη πιο κρύο, με θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο για την εποχή του έτους, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα».

Ο Μπέρκιλ είπε ότι οι θερμοκρασίες τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη θα πέσουν στους μείον 7 ή μείον 8 βαθμούς Κελσίου - ή ακόμη πιο χαμηλά.

Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι το κρύο θα είναι πολύ εκτεταμένο, ίσως η Βόρεια Ιρλανδία και η Ανατολική Αγγλία δεν θα είναι τόσο κρύες, ίσως μόνο έναν ή δύο βαθμούς κάτω από το μηδέν, διαφορετικά μιλάμε για αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν σε όλη τη Σκωτία, την Ουαλία. Σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοδυτικής, θα μπορούσαμε να δούμε θερμοκρασίες -5 ή -6 βαθμούς, που είναι εξαιρετικά χαμηλές. Έχουμε προειδοποίηση για χιόνι στο βόρειο μισό της Σκωτίας για την Τετάρτη και τότε είναι που οι χιονοπτώσεις που έρχονται από το βορρά θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, θα ξεκινήσουν πιθανότατα την Τρίτη και θα δούμε πολύ σημαντικό χιόνι στα βόρεια.

Φαίνεται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μια εβδομάδα, η βόρεια ροή θα παραμείνει μαζί μας, δεν θα είναι ιδιαίτερα άστατη, οπότε θα υπάρξουν κάποιες βροχές, κυρίως θα είναι σε μεγάλο βαθμό ξηρό αλλά κρύο. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να δούμε λίγο πιο άστατο καιρό με ηπιότερο καιρό που θα έρθει από τα νότια, αλλά αυτό είναι πολύ μακριά προς το παρόν.

Προς το παρόν είναι συννεφιασμένος που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των ημερήσιων υψηλών και των νυχτερινών χαμηλών, αλλά καθώς θα προχωράμε αυτή την εβδομάδα, θα έχουμε αυτό το ψυχρό βόρειο ρεύμα με καθαρότερους ουρανούς, έτσι ώστε να είναι ηλιόλουστος και καθαρός την ημέρα, αλλά ακόμα πιο κρύος τη νύχτα».

Ο μετεωρολόγος τόνισε ότι οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -3,8 βαθμούς στο Ντραμναντρόχιτ κοντά στο Ίνβερνες το βράδυ του Σαββάτου, αλλά οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν στους μείον 2 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα στη Σκωτία για τις επόμενες δύο ημέρες και μερικούς βαθμούς πάνω από το μηδέν για την υπόλοιπη χώρα μέχρι να έρθει το ψυχρό κύμα την Τετάρτη.

Οι θερμοκρασίες την ημέρα θα κυμανθούν γύρω στους 8 - 9 βαθμούς Κελσίου και θα πέσουν στους 5 - 6 βαθμούς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ