ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Έκκληση για κινητοποιήσεις και κλείσιμο καταστημάτων για να πληγεί η οικονομία

Ιράν: Έκκληση για κινητοποιήσεις και κλείσιμο καταστημάτων για να πληγεί η οικονομία
Ακτιβιστές κάνουν έκκληση για ένα νέο κύμα διαδηλώσεων από σήμερα Δευτέρα (5/12) με στόχο να επέλθει οικονομική ζημιά στο Ιράν (AP Photo/Middle East Images, File)

Ιρανοί ακτιβιστές έκαναν έκκληση για ένα νέο κύμα διαδηλώσεων από σήμερα Δευτέρα (5/12) με στόχο να επέλθει οικονομική ζημιά στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Δεν έχουν τέλος οι κοινωνικές κινητοποιήσεις στο Ιράν μετά τις πρώτες αντιδράσεις του κόσμου που ξέσπασαν πριν από δύο μήνες με τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί. Υπενθυμίζεται ότι είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλει στις Ιρανές να είναι καλυμμένες.

Σήμερα, οι πολίτες κλήθηκαν από ακτιβιστές να μην κάνουν αγορές στα καταστήματα για τις επόμενες τρεις ημέρες προκειμένου να μην κυκλοφορήσει χρήμα στο ιρανικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, στόχος είναι να παραμείνουν κλειστά έως την Τετάρτη όσο περισσότερα καταστήματα γίνεται, κυρίως στα οικονομικά κέντρα, όπως και οι υπαίθριες αγορές στις μεγάλες πόλεις.

Το Ιράν ταλανίζεται από διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της κουρδικής καταγωγής Μασχά Αμινί, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της και αποκαλύπονταν έτσι μερικές τούφες από τα μαλλιά της.

Η έκκληση για νέες διαδηλώσεις έγινε την ώρα που η ηγεσία της χώρας φέρεται να αποφάσισε να καταργήσει την αστυνομία ηθών, όπως ανακοίνωσε χθες, Κυριακή (4/12), ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί.

Ωστόσο, παρατηρητές θεωρούν ότι η ανακοίνωση αυτή είναι ουσιαστικά μια απόπειρα κατευνασμού των διαδηλωτών ενόψει των προγραμματισμένων τριήμερων κινητοποιήσεων.

Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών

Η αστυνομία ηθών, που καταργήθηκε χθες Κυριακή (4/12) είναι γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) και ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ».

Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος.

Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.

Το Ιράν είναι αντιμέτωπο με καθημερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Αμινί, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως.

Χθες Σάββατο ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί δήλωσε ότι «το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται» στο θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο Ιράν με δύο αντίθετα στρατόπεδα να αντιπαρατίθενται: αυτό των συντηρητικών που επιμένουν στον νόμο του 1983 και αυτό των προοδευτικών που επιθυμούν να μπορούν οι γυναίκες να επιλέγουν αν θα φορούν ή όχι τη μαντίλα.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές-, ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: βάσει αυτού, η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

Ωστόσο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τεχεράνη ο Ραϊσί φάνηκε να είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία: «Το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες (…) αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ