ΚΟΣΜΟΣ

Ίλια Γιάσιν: Ακόμη ένας επικριτής του Πούτιν στην φυλακή

Ίλια Γιάσιν: Ακόμη ένας επικριτής του Πούτιν στην φυλακή
Ο Γιάσιν συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές τον περασμένο Ιούνιο AP Photo / Alexander Zemlianichenko

Ο 39χρονος Ίλια Γιάσιν είναι ένας από τους τελευταίους επικριτές του Κρεμλίνου που δικάζεται επειδή χαρακτήρισε έγκλημα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα (05/12) στη Μόσχα ο προφυλακισμένος από τον περασμένο Απρίλιο Γιάσιν άκουσε τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει ως ποινή την κάθειρξη εννέα ετών χωρίς μάλιστα ελαφρυντικά.

Ο Γιάσιν συνελήφθη από τις ρωσικές αρχές τον περασμένο Ιούνιο όταν χαρακτήρισε τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας εκείνη την περίοδο με τους ομαδικούς τάφους και τα εκατοντάδες άταφα σώματα αμάχων στους δρόμους της Μπούτσα, «σφαγή». Ο ακτιβιστής και πολιτικός αντίπαλος του Κρεμλίνου, αν και κατέχει μόνο την θέση του δημοτικού συμβούλου στην ρωσική πρωτεύουσα, δικάζεται με τους νέους νόμους που η Μόσχα πέρασε από την βουλή και ποινικοποιούν όσα το Κρεμλίνο θεωρεί «προπαγάνδα».

Ο Γιάσιν παρά το ότι είχε την ευκαιρία να φύγει από την Ρωσία με την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία δεν το έπραξε και έχει πρόσφατα δηλώσει πως είναι έτοιμος να πληρώσει με την ελευθερία του την επιλογή του να μένει στην χώρα του. Η ακροαματική διαδικασία σημαδεύτηκε και από επεισόδιο ανάμεσα στον πατέρα του Γιάσιν και τις αστυνομικές αρχές οι οποίες απαγόρευσαν στην μητέρα του ακόμη και να μιλήσει από μακριά στον γιό της.

Ο 39χρονος ακτιβιστής έχει υπάρξει στενός φίλος του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος ήδη εκτίει ποινή εννέα ετών και στενός συνεργάτης του πολιτικού Μπόρις Νέμτσοφ ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο κέντρο της Μόσχας το 2015.

Χιλιάδες δημοσιογράφοι αντιπολιτευόμενων μέσων έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενο μέσο σήμερα στην χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ