ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταφεύγει στα κρυπτονομίσματα ως «αντίβαρο» στις δυτικές κυρώσεις

Ρωσία: Καταφεύγει στα κρυπτονομίσματα ως «αντίβαρο» στις δυτικές κυρώσεις
Οι δυτικές κυρώσεις αλλάζουν τα δεδομένα στη Ρωσία AP Photo-Elena Ignatyeva

Περί σχεδίων της Ρωσίας να νομιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα το επόμενο έτος, με βασικό στόχο να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, κάνουν λόγο μέλη της Κρατικής Δούμας.

«Στις διεθνείς πληρωμές, [το κρυπτονόμισμα] μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλά», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, ο Ανατόλι Ακσάκοφ, επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Δούμας, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant.

Πρόκειται για νομική διασφάλιση της χρήσης τους ώστε να διασφαλιστεί η «παράλληλη εισαγωγή». Πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποιούν οι ρωσικές αρχές για να περιγράψουν την εισαγωγή αγαθών χωρίς τη ρητή άδεια των κατασκευαστών.

Μέχρι σήμερα, η χρήση κρυπτονομισμάτων απαγορεύεται στη Ρωσία. Επί χρόνια, η κεντρική τράπεζα παραμένει πολύ δύσπιστη απέναντι στη χρήση τους.

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν έδειξε μια αλλαγή στάσης. Οι αρμόδιες αρχές θα συμφωνήσουν σε μια ενιαία θέση μέχρι το τέλος του έτους, είχε ανακοινώσει.

Οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία απαγορεύουν την εισαγωγή πολλών προϊόντων στη Ρωσία.

Εκτός από στρατιωτικό υλικό, οι κυρώσεις αφορούν κυρίως σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και εξαρτήματα για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών, όπως ημιαγωγοί, αλλά και μηχανήματα και εξοπλισμό.

Η Ρωσία προσπαθεί να αποκτήσει ορισμένα από αυτά τα προϊόντα από άλλες χώρες που δεν της έχουν επιβάλει κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ