ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν σε επιχείρηση καθησυχασμού των Γάλλων για διακοπές ρεύματος

Ο Μακρόν σε επιχείρηση καθησυχασμού των Γάλλων για διακοπές ρεύματος
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει λόγο για ανόητα σενάριου φόβου και διαβεβαιώνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες θα πράξουν ό,τι χρειάζεται να μην υπάρξουν διαταραχές στην τροφοδοσία των νοικοκυριών AP Photo/Vadim Ghirda

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρεί να καθησυχάσει τους φόβους των Γάλλων έναντι των πιθανολογούμενων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για ανόητα σενάρια φόβου και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα πράξουν ότι χρειάζεται για να μην υπάρξουν διαταραχές στην ροή του ηλεκτρικού ρεύματος προς τα νοικοκυριά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τα Τίρανα, όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι είναι φυσικό μία κυβέρνηση να προετοιμάζεται ακόμη και για τα πλέον ακραία ενδεχόμενα που βεβαίως δεν είναι πιθανό να συμβούν.

Όλο και πιο κοντά ένα μεγάλο εθελούσιο black out;

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης χθες Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει, πάντως, πως δεν θα απαιτηθούν διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος «εάν όλοι εφαρμόσουμε το σχέδιο περιορισμού κατά 10% της περσινής μας κατανάλωσης»

Το ενδεχόμενο ενός εθελούσιου τμηματικού black out στο μεγαλύτερο τμήμα της Γαλλίας κατά τους πρώτους μήνες του 2023 βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της γαλλικής κοινής γνώμης, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να το πιθανολογεί, να διαβεβαιώνει πως πολλά θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα του πληθυσμού να δείξει αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και από το αν και κατά ποσό ο φετινός χειμώνας θα είναι «σκληρός» από πλευράς θερμοκρασιών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης δήλωσε πως δεν θα απαιτηθούν διακοπές παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος «αν όλοι εφαρμόσουμε το σχέδιο περιορισμού κατά 10% της περσινής μας κατανάλωσης». Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι από τους 56 αντιδραστήρες που υπάρχουν στη Γαλλία για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, προς το παρόν οι 20 βρίσκονται σε φάση συντήρησης και δεν αναμένεται να ενεργοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου πάνω από έξι.

Στην περίπτωση που οι γαλλικές αρχές εκτιμήσουν στις αρχές του 2023 πως είναι απαραίτητο κατά διαστήματα να διακόπτονται οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, αυτές θα γίνονται μεταξύ 8:00 και 13:00 καθώς και μεταξύ 18:00 και 20:00 ώρα Γαλλίας. Θα αφορούν το 60% της χώρας και ειδικότερα τις γραμμές παροχής του δικτύου που δεν τροφοδοτούν με ρεύμα εγκαταστάσεις προτεραιότητας, όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ