ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Εκτέλεσαν διαδηλωτή επειδή τραυμάτισε μέλος των δυνάμεων της τάξης

Ιράν: Εκτέλεσαν διαδηλωτή επειδή τραυμάτισε μέλος των δυνάμεων της τάξης
Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τον Μοχσέν Σακαρί AP Photo/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν σήμερα έναν διαδηλωτή, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τον Μοχσέν Σακαρί.

Στο Ιράν έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας, ύστερα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης. Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξήραν τη Δευτέρα το δικαστικό σύστημα για τη σκληρή του στάση έναντι των διαδηλωτών και το ενθάρρυναν να εκδίδει γρήγορα και αυστηρές αποφάσεις για όσους κατηγορούνται για «εγκλήματα κατά της ασφάλειας του έθνους και του ισλάμ».

Ο Μασούντ Σεταγιεσί, εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών, δήλωσε την Τρίτη ότι πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον φόνο ενός μέλους της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, του Ρουχολάχ Ατζαμιάν, τον Νοέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ