ΚΟΣΜΟΣ

«Πολίτες του Ράιχ»: Ένας πρίγκιπας μεταξύ των επίδοξων πραξικοπηματιών στη Γερμανία

«Πολίτες του Ράιχ»: Ένας πρίγκιπας μεταξύ των επίδοξων πραξικοπηματιών στη Γερμανία
Ο πρίγκιπας είναι απόγονος του Οίκου Ρόις, των πρώην ηγεμόνων περιοχών της ανατολικής Γερμανίας (AP Photo/Michael Probst)

Σε σοκ παραμένει η Γερμανία μετά τις απίστευτες αποκαλύψεις πως οι «Πολίτες του Ράιχ», μιας ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης υπό τον πρίγκιπα Ερρίκο 13ο -διάδοχο του Οίκου των Ρόις-, σχεδίαζαν πραξικόπημα στη χώρα.

Χθες, Τετάρτη (7/12) , οι αρχές πραγματοποίησαν ευρεία επιχείρηση, αποτελούμενη από περίπου 3.000 αστυνομικούς -την μεγαλύτερη μεταπολεμικά κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας στον χώρο της τρομοκρατίας- κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά 25 άνθρωποι σε 11 κρατίδια, με την υποψία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η πρώην βουλευτής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, δικαστής στο Βερολίνο, προοριζόταν για «υπουργός Δικαιοσύνης» του Ράιχ και έχει επίσης συλληφθεί.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, οκτώ από τους 25 συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί με κατηγορίες για κατάργηση της ισχύουσας κρατικής ελεύθερης δημοκρατικής τάξης. Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης είχαν ήδη προετοιμαστεί για την ανάληψη συγκεκριμένων θέσεων στο κράτος, επισήμανε ο Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμη και για ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας ανέφερε ότι περίπου 50 άτομα θεωρούνται ύποπτα ότι ήταν μέλη της ομάδας που ονομάζεται κίνημα των «Πολιτών του Ράιχ» (Reichsbürger), που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021, οι οποίοι σχεδίαζαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να την αντικαταστήσουν με δική τους.

«Οι κατηγορούμενοι ενώνονται με τη βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και την ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία με την πάροδο του χρόνου οδήγησε στην απόφασή τους να συμμετάσχουν στη βίαιη εξάλειψή τους και να προβούν σε συγκεκριμένες προπαρασκευαστικές ενέργειες για το σκοπό αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Τα μέλη της ομάδας ακολουθούν ένα συνοθύλευμα μύθων συνωμοσίας που αποτελείται από αφηγήσεις της λεγόμενης ιδεολογίας Reichsbürger καθώς και της ιδεολογίας QAnon», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία προσθέτει ότι τα ύποπτα μέλη της οργάνωσης ήταν Γερμανοί υπήκοοι, ενώ δύο από τους ύποπτους ως υποστηρικτές ήταν ένας Γερμανός και ένας Ρώσος.

Στην ανακοίνωση, οι Γερμανοί εισαγγελείς κατονόμασαν τον 71χρονο πρίγκιπα Ερρίκο 13ο, ως έναν από τους φερόμενους ως αρχηγούς της ομάδας. Ο πρίγκιπας είναι απόγονος του Οίκου Ρόις, των πρώην ηγεμόνων περιοχών της ανατολικής Γερμανίας, και τώρα εργάζεται ως επιχειρηματίας real estate. Συνελήφθη την Τετάρτη στην Φρανκφούρτη, ενώ φέρεται να ζήτησε και τη συμμετοχή Ρώσων στο υποτιθέμενο σχέδιο.

Όπως αναφέρει το CNNi, o εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε ότι υπήρχε οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στο σχεδιαζόμενο πραξικόπημα, λέγοντας ότι ήταν ένα εσωτερικό πρόβλημα για τη Γερμανία.

«Αυτό είναι μάλλον ένα εσωτερικό πρόβλημα της Γερμανίας και οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα ρωσικής επέμβασης», είπε ο Πεσκόφ στην καθημερινή ενημέρωση δημοσιογράφων, ενώ δεν αναγνώρισε τον Ρώσο ύποπτο.

Ποιοι είναι οι «Πολίτες του Ράιχ»

Οι «Πολίτες του Ράιχ» αποτελούν συνονθύλευμα προσώπων και ομάδων από την ακροδεξιά σκηνή, τον νεοναζιστικό χώρο, τους κύκλους θεωριών συνωμοσίας και τους αρνητές της πανδημίας του κορωνοϊού.

Απορρίπτουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και πιστεύουν στο Ράιχ (1871-1945).

Σύμφωνα με την οργάνωση, το Ράιχ εξακολουθεί να υφίσταται στα προπολεμικά όριά του και κυβερνάται από μια Προσωρινή Κυβέρνηση (KRR) ή εξόριστη κυβέρνηση, το σημερινό γερμανικό κράτος είναι παράνομο και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης (1919) παραμένει σε ισχύ.

Η γερμανική συνθηκολόγηση απορρίπτεται, όπως και το Σύνταγμα του 1949, στο οποίο τονίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν αποτελεί διάδοχο σχήμα του Ράιχ. «Οι Πολίτες του Ράιχ» πιστεύουν ότι το Ράιχ παραμένει ζωντανό, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος, επειδή του λείπει η οργάνωση και οι κυβερνητικές αρχές.

Ιδρυτής της αρχικής προσωρινής κυβέρνησης του Ράιχ ήταν το 1985 ο Βόλφγκανγκ Γκούντερ Έμπελ, πρώην επιστάτης στον σιδηρόδρομο του Ράιχ στο Δυτικό Βερολίνο. Ο Έμπελ είχε αυτοανακηρυχθεί «Καγκελάριος του Ράιχ», αλλά έπειτα από διαφωνίες με άλλα στελέχη δημιουργήθηκαν πολλές «κυβερνήσεις», ακόμη και στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

Από αυτές τυπώνονται νόμισμα και γραμματόσημα, εκδίδονται άδειες οδήγησης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ιδρύονται και «κρατικές υπηρεσίες». Συχνά μέλη της οργάνωσης αρνούνται να πληρώσουν φόρους, ενώ επιβάλλουν «πρόστιμα» και εκδίδουν εντάλματα σύλληψης σε βάρος υπαλλήλων οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τα έγγραφά τους και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία των δικαστηρίων.

Τον Απρίλιο του 2018 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αυξηθεί κατά 80% τα προηγούμενα δύο χρόνια, για να φθάσουν συνολικά περίπου τις 20.000. Από αυτούς οι 950 ήταν καταχωρισμένοι ως «ακροδεξιοί».

Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών των Πολιτών του Ράιχ βρίσκεται πάνω από τα 50 έτη, είναι κυρίως άνδρες και ζουν στα νότια της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στελεχών της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων τα οποία προσχώρησαν στην οργάνωση. Τον Οκτώβριο του 2016 ένας βαυαρός αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω των διασυνδέσεών του με τους «Πολίτες του Ράιχ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ