ΚΟΣΜΟΣ

Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί Ακάρ: Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται

Προσβλητικοί χαρακτηρισμοί Ακάρ: Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται
«Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο» AP

Βολές κατά της Ελλάδας, εξαπέλυσε για ακόμα μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που δεν προσέρχεται σε διάλογο, ενώ με προσβλητικό τόνο ανέφερε ότι στη χώρα μας κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί «κοιμούνται». «Πρέπει να ξυπνήσουν» είπε «και να δουν τις αλήθειες και να συμπεριφέρονται με ανάλογο τρόπο».

«Το να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας δεν είναι απειλή, το να μιλάμε για διάλογο δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε και κάλεσε την Ελλάδα να μην παρασύρεται από άλλους και «να πατά στη γη».

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Χουλουσί ο Ακάρ παρουσιάζει την Τουρκία ως τη χώρα που θέλει διάλογο, ωστόσο τα θέματα που βάζει στο τραπέζι, όπως τα νησιά, είναι αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, διαφορετικά -όπως είπε- αμφισβητείται η κυριαρχία τους.

Τη γραμμή Τσαβούσογλου ακολούθησαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ισχυριζόμενα ότι «τα ελληνικά νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν και αποτελούν κίνδυνο για την Τουρκία».

Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι «οι Έλληνες το 1919 ήρθαν στη Σμύρνη από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο».

Ο καθηγητής πανεπιστημίου, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Οζγκιούρ Ορ, δήλωσε: «Αν κοιτάξουμε αυτόν εδώ τον χάρτη, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος στρατιωτικός αναλυτής ποιος είναι επιθετικός και ποιος επιχειρεί τις λύσεις των ζητημάτων με στρατιωτικό τρόπο. Όταν οι τεχνικοί μας επιχείρησαν να δείξουν τα σημεία των εξοπλισμών στα νησιά δεν έμεινε κενός χώρος στον χάρτη και γέμισε όλος. Το Αιγαίο έτσι δεν μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης».

Η παρουσιάστρια του Haber Global, Σαγνιούρ Τεζέλ, ανέφερε: «Μα ο λόγος της αποστρατιωτικοποίησής τους είναι συγκεκριμένος. Ο Ατατούρκ (Κεμάλ) επέμενε στο να είναι αποσταρτιωτικοποιημένα, διότι στις 15 Μαΐου του 1919 στην απόβαση της Σμύρνης ήρθαν απο εκείνα τα τρία νησιά. Από Λέσβο, Χίο και Σάμο».

«Θέλουμε τα F-16»

«Θέλουμε τα F-16 δίχως περιοριστικούς όρους» δήλωσε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς στην Άγκυρα υπάρχει ανησυχία για το τι θα συμβεί στο Κογκρέσο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Στην πρόσφατη συνομιλία του πρόεδρου μας με τον Μπάιντεν στο Μπαλί, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη στήριξη της διοίκησης στο θέμα των F-16. Βέβαια εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος του Κογκρέσου. Άρα και το Κογκρέσο πρέπει να έχει ένα θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα.

Tο ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατόν περιμένουμε να έχει κάποια κατάληξη. Πρέπει να εγκριθεί και αυτό το νομοσχέδιο για να αγοράσουμε τα F-16 και ο εκσυγχρονισμός τους σαν διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί . Αυτό είναι προς όφελος όλων. Το είχαμε πει και πριν ότι δεν υπάρχει νόημα να τα αγοράσουμε υπό όρους».

Ενόχληση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

«Οι Έλληνες παραλαμβάνουν Rafale και και θα πάρουν και F-35 και μας καθυστερούν τα F-16» είναι το σχόλιο αναλυτών

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Γεντιτεπέ, Φουρκάν Καγιά, ανέφερε: «Eπιχειρούν να βάλουν φρένο στη χρήση των μαχητικών εναντίον της Ελλάδας υπήρχε κάτι τέτοιο στο κείμενο. Μα αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς σε Λέσβο και Χίο εγκατέστησαν οπλικά συστήματα, έδωσαν στην Ελλάδα Rafale και ετοιμάζουν και τα F-35. Ο Έλληνας αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων κάνει δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. Δηλαδή δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μαχητικά; Δεν υπάρχουν τέτοιες σχέσεις. Μήπως επιχειρούν να παρέμβουν στο Αιγαίο και να οδηγήσουν σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ