ΚΟΣΜΟΣ

Ακτιβιστές για το κλίμα «κόλλησαν» στον διάδρομο του αεροδρομίου του Μονάχου

Ακτιβιστές για το κλίμα «κόλλησαν» στον διάδρομο του αεροδρομίου του Μονάχου
Οι ακτιβιστές κόλλησαν τους εαυτούς τους στον διάδρομο προσγείωσης στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου twitter

Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο του Μονάχου πραγματοποίησαν την Πέμπτη (8/12) ακτιβιστές για το κλίμα, με αποτέλεσμα να κλείσει ένας από τους δύο διαδρόμους.

Οι ακτιβιστές κόλλησαν τους εαυτούς τους στον διάδρομο προσγείωσης στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου, ο οποίος ενημέρωσε ότι θα υπάρξει τροποποίηση στα ωράρια των πτήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ακτιβιστές προσπάθησαν επίσης να μπουν στη νότια πλευρά, όμως παρενέβησαν οι αστυνομικοί και τους εμπόδισαν.

Η αστυνομία προχώρησε σε ευρεία επιχείρηση, διαλύοντας τη διαμαρτυρία και σύμφωνα με δηλώσεις τους, η αναστάτωση έληξε σε λιγότερο από μία ώρα. «Οι ακτιβιστές απελευθερώνονται αυτή τη στιγμή από την αστυνομία και τίθενται υπό κράτηση», δήλωσε το αρχηγείο της αστυνομίας στην Βαυαρία.

Παρόμοια ενέργεια πραγματοποιήθηκε και στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Η ομάδα «Τελευταία Γενιά» ("Last Generation") παραδέχτηκε τον αποκλεισμό του αεροδρομίου. Με ανάρτησή τους στο twitter, οι ακτιβιστές λένε ότι διείσδυσαν στους χώρους του αεροδρομίου του Βερολίνου και κόλλησαν τους εαυτούς τους και εκεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», η ομοσπονδιακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι οι ακτιβιστές είχαν αποκτήσει πρόσβαση και στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ωστόσο δεν είχαν αναφέρει αλλαγές στα ωράρια των πτήσεων.

Η ομάδα είχε αποκλείσει το αεροδρόμιο του Βερολίνου για σχεδόν δύο ώρες και στα τέλη Νοεμβρίου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι για εποικοδομητικές συνομιλίες, όπως χθες με τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας», δήλωσε ο Aimée van Baalen από την «Τελευταία Γενιά» σχετικά με την τρέχουσα εκστρατεία, αναφερόμενος σε συνομιλία με τον πολιτικό του CSU, Joachim Herrmann. «Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε μπροστά στην επικείμενη κλιματική κόλαση είναι πράξεις και όχι απλά λόγια», συνέχισε η van Baalen.

Η ομάδα, η οποία πρόσφατα απέκλειε επίσης συχνά δρόμους στο Μόναχο και το Βερολίνο, απαιτεί καλύτερη προστασία του κλίματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και απαιτεί, μεταξύ άλλων, όριο ταχύτητας 100 χιλιομέτρων την ώρα στους αυτοκινητόδρομους και εισιτήριο τρένου 9 ευρώ για ολόκληρη την Γερμανία .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ