ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνομιλίες Ερντογάν-Πούτιν την Κυριακή
Ο Ερντογάν έχει συναντηθεί με τον Πούτιν τρεις φορές τους τελευταίους τρεις μήνες (Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Συνομιλίες θα έχουν την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την επίλυση του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, δήλωσε την Παρασκευή (9/12) ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει σύντομα συνομιλίες με τους ομολόγους του και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

«Προκειμένου να επιλυθεί αυτή η κρίση, θα έχω συνομιλίες με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ) Πούτιν την Κυριακή. Ομοίως, θα υπάρξουν συνομιλίες με τον (Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι», δήλωσε ο Ερντογάν στο Παγκόσμιο Φόρουμ του TRT στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει περαιτέρω τη συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών, στη σφυρηλάτηση της οποίας βοήθησε η Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, «και, σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν, να στείλει (τρόφιμα) μέσω αυτού του διαδρόμου σιτηρών σε υπανάπτυκτες χώρες».

Στις 22 Ιουλίου, η Τουρκία, ο ΟΗΕ, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες είχαν σταματήσει τον Φεβρουάριο λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μέρες πριν από την προγραμματισμένη λήξη της, η συμφωνία ορόσημο για τα σιτηρά παρατάθηκε για άλλες 120 ημέρες, ξεκινώντας από τις 19 Νοεμβρίου.

Από την αρχή της κρίσης, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία ασκούσε έντονη διπλωματία με την αρχή ότι δεν θα υπάρξουν νικητές στον πόλεμο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρωτοστάτησε στην ειρηνευτική διπλωματία που θα αποτελέσει παράδειγμα για τον κόσμο.

«Ενώ υπερασπιζόμαστε σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αντιτασσόμαστε στην τροφοδότηση της έντασης στην περιοχή με παράλογες πολιτικές έναντι της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν επέκρινε τις χώρες - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συναδέλφων μελών του ΝΑΤΟ - που υποστηρίζουν και στέλνουν όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες στη βόρεια Συρία που απειλούν την Τουρκία καθώς και την περιφερειακή σταθερότητα.

«Παρά τις θυσίες της, η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ πώς εγκαταλείφθηκε στον αγώνα της εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ