ΚΟΣΜΟΣ

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Αμερικανίδα σταρ του WNBA

Μπρίτνεϊ Γκρίνερ: Επέστρεψε στις ΗΠΑ η Αμερικανίδα σταρ του WNBA
Η πρώτη στάση της Γκρίνερ σε αμερικανικό έδαφος πιθανότατα θα είναι σε μονάδα ιατρικής περίθαλψης (Russian Federal Security Service via AP)

Στο αεροδρόμιο Kelly Field του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τη σταρ του WNBA, Μπρίτνει Γκρίνερ, νωρίς την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την απελευθέρωσή της από τη Ρωσία.

Η Γκρίνερ πέρασε 10 μήνες στη φυλακή στη Ρωσία προτού απελευθερωθεί σε μια ανταλλαγή κρατουμένων υψηλού προφίλ με τον καταδικασμένο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

Τον Φεβρουάριο, οι αρχές σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας βρήκαν την Γκρίνερ με λιγότερο από ένα γραμμάριο λάδι κάνναβης στις αποσκευές της. Αργότερα καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Τον Νοέμβριο, μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία για να εκτίσει την ποινή της.

Η πρώτη στάση της Γκρίνερ σε αμερικανικό έδαφος πιθανότατα θα είναι σε μονάδα ιατρικής περίθαλψης, σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τον οποίο επικαλείται το CNNi.

Η Γκρίνερ θα μπορούσε επίσης να λάβει μέρος σε ένα Πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας γνωστό ως PISA (Δραστηριότητες Υποστήριξης Μετά την Απομόνωση) για να τη βοηθήσει να εγκλιματιστεί ξανά στην κανονική ζωή.

Αμερικανοί κρατούμενοι στο εξωτερικό, όπως ο βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών Τρέβορ Ριντ και οι επτά Αμερικανοί που επέστρεψαν από τη Βενεζουέλα τον Οκτώβριο, συμμετείχαν επίσης στο πρόγραμμα PISA.

Ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για τις υποθέσεις ομήρων Ρότζερ Κάρστενς, ο οποίος ταξίδεψε με την Γκρίνερ, επιβεβαίωσε την άφιξή της νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο Twitter.

Η οικογένεια της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του «για την ακούραστη δουλειά που έκαναν για να φέρουν την Μπρίτνεϊ στο σπίτι» σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη το βράδυ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται:

«Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για τα καλά λόγια, τις σκέψεις και τις προσευχές - συμπεριλαμβανομένου του Πολ και της οικογένειας Γουίλαν που υποστήριξαν γενναιόδωρα την Μπρίντει και την οικογένειά μας κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης στιγμής. Προσευχόμαστε για τον Πολ και για την γρήγορη και ασφαλή επιστροφή όλων των αδίκως κρατουμένων Αμερικανών. Ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας καθώς ξεκινάμε αυτόν τον δρόμο προς τη θεραπεία».

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης που είναι υπήκοος ΗΠΑ, Ιρλανδίας, Βρετανίας και Καναδά, συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Μόσχας τον Δεκέμβριο του 2018 από τις ρωσικές αρχές που ισχυρίστηκαν ότι συμμετείχε σε μυστική επιχείρηση. Καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2020 σε 16 χρόνια φυλάκιση σε μια δίκη που αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατήγγειλαν ως άδικη.

Λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση της Γκρίνερ, ο Γουίλαν σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi, είπε ότι ήταν χαρούμενος που αφέθηκε ελεύθερη η Γκρίνερ, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν έχουν γίνει περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή του, ειδικότερα καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη σύλληψή του.

Στη Μόσχα έφτασε ο Μπουτ

Την ίδια ώρα, το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ προσγειώθηκε στη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Russia 24.

Η σύζυγος και η μητέρα του Μπουτ τον περίμεναν και τον αγκάλιασαν μόλις βγήκε από το αεροπλάνο, δείχνουν πλάνα του Russia 24.

Το κανάλι νωρίτερα δημοσίευσε βίντεο με τον Μπουτ να επιβιβάζεται στο αεροπλάνο, να του κάνουν έναν γρήγορο ιατρικό έλεγχο και να τηλεφωνεί στην οικογένειά του.

Ο Μπουτ είπε σε δημοσιογράφο στη Μόσχα ότι έμαθε ότι θα επέστρεφε στη γενέτειρά του τα μεσάνυχτα — και ότι «δεν πρόλαβε καν να αποχαιρετήσει κανέναν».

Επιμέλεια: Σπυριδούλα Σκούρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ