ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν AP Photo / Alex Brandon

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό της οπλοστάσιo, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιδίδεται σε «βαθιά ανεύθυνες πυρηνικές σαμποταριστικές κινήσεις».

Μιλώντας σε τελετή στην αεροπορική βάση Offutt στη Νεμπράσκα, ο Όστιν δήλωσε:

«Ο υπουργός Άμυνας δεν έχει καμία σχέση με το τι θα γίνει με την Αμερική: Ολόκληρος ο κόσμος είδε τον Πούτιν να επιδίδεται σε βαθιά ανεύθυνες πυρηνικές σαμποταριστικές κινήσεις, καθώς το Κρεμλίνο συνεχίζει τον σκληρό και απρόκλητο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, «ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου πιθανόν να είναι απαραίτητες, αλλά δηλώνει επιφυλακτικός μετά τις συμφωνίες του Μινσκ».

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η Γερμανία και η Γαλλία που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015, πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ