ΚΟΣΜΟΣ

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία έγινε ξανά εύθραυστη

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία έγινε ξανά εύθραυστη
Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Αριζόνα, Κίρστεν Σίνεμα έχει δημιουργήσει «ζητήματα» με τον τρόπο τοποθετείται σε κρίσιμα νομοσχέδια των δημοκρατικών AP Photo / Alex Brandon, Αρχείο

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών στην Αριζόνα, Κίρστεν Σίνεμα ανακοίνωσε σήμερα πως πλέον θα εργάζεται ως ανεξάρτητη για το καλό των ανθρώπων της Πολιτείας της. Η ανακοίνωση, που έγινε μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter μπορεί να ξάφνιασε αλλά σύμφωνα με όσα διαρρέει ο Λευκός Οίκος δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο.

Η 46χρονη Σίνεμα έχει εδώ και αρκετό καιρό δημιουργήσει «ζητήματα» με τον τρόπο που επιλέγει να τοποθετηθεί σε κρίσιμα νομοσχέδια που οι δημοκρατικοί προσπαθούν να περάσουν. Η σημαντικότερη διαφωνία της είχε να κάνει με την τροπολογία για τα 700 δισεκατομμύρια που ο Πρόεδρος Μπάϊντεν επιχείρησε να περάσει ως νόμο για την προστασία από την κλιματική αλλαγή τον περασμένο Αύγουστο.

Η Σίνεμα μπορεί να δήλωσε πως στόχος της είναι να συνεχίσει να συνεργάζεται με την δημοκρατική πλειοψηφία στην Γερουσία αλλά πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου απίθανο αυτή την φορά να γίνει επίσημη προσέγγιση από τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να αλλάξει θέση στο Καπιτώλιο.

Η ανεξαρτητοποίηση της Σίνεμα επί της ουσίας δεν αλλάζει τις ισορροπίες στο όργανο του Κογκρέσου καθώς ακόμη κι αν αποφασίσει να καταψηφίσει κάποιο σχέδιο νόμου και επί της ουσίας να συνταχθεί με το «κόκκινο» στρατόπεδο της μειοψηφίας την λύση θα δώσει και πάλι η ψήφος της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, όπως συνέβαινε δηλαδή και τα δύο τελευταία χρόνια πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Αυτό που είναι όντως πάντως προβληματικό για τους Δημοκρατικούς είναι πως η Σίνεμα δεν είναι η μόνη ανεξάρτητη βουλευτής που έχουν στην πλειοψηφία τους. Στην ίδια θέση είναι εδώ και αρκετό καιρό τόσο ο Μπέρνι Σάντερς από το Βέρμοντ όσο και ο Άνγκους Κινγκ από το Μέιν… Σε περίπτωση που ένας από τους δύο ήδη γνωστούς ανεξάρτητους αποφασίσει να καταψηφίσει μαζί με την Σίνεμα κάποιο νομοσχέδιο οι Δημοκρατικοί άμεσα θα μετατραπούν από νικητές και ενισχυμένοι των ενδιάμεσων εκλογών σε μειοψηφία και μάλιστα a la carte.

Από την πλευρά του πάντως ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικός πως δεν θα υπάρξει κανένα ρήγμα στην πλειοψηφία και το πάνω χέρι, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα αμερικανικά μέσα πάντως υπογραμμίζουν πως παρά τις ανακοινώσει και το κλίμα ηρεμίας υπάρχει έντονη ανησυχία ειδικά για την πολιτεία της Σίνεμα, την Αριζόνα για το εάν θα επιλέξουν να την στηρίξουν για επανεκλογή το 2024 ή θα στραφούν σε άλλον υποψήφιο αναλαμβάνοντας το ρίσκο για δύο χρόνια να «παίζουν» με την φωτιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ