ΚΟΣΜΟΣ

Ιρακινές δυνάμεις επιχειρούν για την ανακατάληψη της Φαλούτζα

Ιρακινές δυνάμεις επιχειρούν για την ανακατάληψη της Φαλούτζα
REUTERS/Alaa Al-Marjani

Δυνάμεις του ιρακινού στρατού πραγματοποίησαν χθες επιδρομή στο νότιο κομμάτι της Φαλούτζα, με την υποστήριξη των αμερικανικών αεροσκαφών και κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση για την ανακατάληψη ενός από ισχυρότερα προπύργια των ισλαμιστών μαχητών.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κατάληψης της πόλης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους από το 2014.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και παραστρατιωτικές δυνάμεις σιιτών και σουνιτών, που συνεχίζουν την προώθησή τους προς την πόλη, ενώ αεροπορική κάλυψη παρέχουν αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας -υπό τις ΗΠΑ- που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης και αεροσκάφη της νεοσύστατης ιρακινής αεροπορίας.

φαλουτζα1

REUTERS/Alaa Al-Marjani

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προβάλλουν αδύναμη αντίσταση στην προέλαση των ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σκοτωθεί από τα προπαρασκευαστικά πυρά, τα οποία προηγήθηκαν των χερσαίων επιχειρήσεων.

Οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ελεύθερους σκοπευτές, παγιδεύσεις δρόμων με εκρηκτικά, αλλά κι επιθέσεις αυτοκτονίας, προκειμένου να εμποδίσουν την προέλαση των ιρακινών δυνάμεων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν ελέγχουν (ακόμη) το κέντρο της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χλμ στα δυτικά της Βαγδάτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ