ΚΟΣΜΟΣ

Οι απεργίες στην Γαλλία απειλούν να «τινάξουν στον αέρα»το Euro 2016

Οι απεργίες στην Γαλλία απειλούν να «τινάξουν στον αέρα»το Euro 2016
REUTERS/Stephane Mahe

Οι απεργίες που προκηρύχτηκαν σε τρένα και αεροπλάνα απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» την διοργάνωση του Euro 2016 στην Γαλλία, με τα συνδικάτα να μην φαίνονται πρόθυμα να υποχωρήσουν για αναστολή των αγώνων τους.

Την στιγμή που ο επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχάνων εξαπέλυε επίθεση στα συνδικάτα, κατηγορώντας τα για «συμπεριφορά τρομοκρατών», προκηρύχτηκαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς, λίγες ημέρες πριν οι φίλαθλοι ξεκινήσουν να φτάνουν στην Γαλλία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, στις 10 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι και τα τουριστικά πρακτορεία εξέφρασαν τον φόβο ότι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα καταλήξουν σε νέο γύρο βίαιων συγκρούσεων γεγονός που θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες και τους τουρίστες να επισκεφθούν την χώρα.

«Οι σκηνές ενός αντάρτικου πόλεων στην καρδιά του Παρισιού, έκαναν τον γύρο του κόσμου και δημιουργούν το αίσθημα του φόβου και της παρανόησης», στους πιθανούς επισκέπτες που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις λόγω των επιθέσεων του περασμένου Νοεμβρίου από τους τζιχαντιστές που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 130 άνθρωποι, δήλωσε η υπηρεσία για τον τουρισμό.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Σοσιαλιστική κυβέρνηση αρνούνται να υποχωρήσουν απέναντι στην σκληρή γραμμή του συνδικάτου CGT για απόσυρση του εργατικού νόμου που καθιστά ευκολότερες τις απολύσεις εργαζομένων.

«Το νομοσχέδιο δεν θα αποσυρθεί», ξεκαθάρισε ο Ολάντ στα γαλλικά ΜΜΕ. «Το νομοσχέδιο ορίζει την καλύτερη απόδοση των επιχειρήσεων και προσφέρει νέα δικαιώματα στους εργαζομένους».

Έπειτα από την απόπειρα να παραλύσει η χώρα με μπλόκα σε διυλιστήρια και σημεία διανομής καυσίμων, το CGT επανήλθε με προκήρυξη απεργιών στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο από σήμερα και στο μετρό του Παρισιού από την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα αναμένεται να ακυρωθούν πτήσεις από και προς τα γαλλικά αεροδρόμια και να σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις.

Η μεταρρύθμιση είναι ένα καλό νομοσχέδιο, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς λέγοντας ότι «εννοεί να φτάσει μέχρι το τέλος», ενώ ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει. «Είναι ένας νόμος προόδου, χρήσιμος για τη χώρα μας, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να πάμε μέχρι το τέλος», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ