ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Οι Αρχές κρατούν τον κατηγορούμενο για την κατασκευή της βόμβας στην επίθεση του Λόκερμπι

ΗΠΑ: Οι Αρχές κρατούν τον κατηγορούμενο για την κατασκευή της βόμβας στην επίθεση του Λόκερμπι
Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η αμερικανική δικαιοσύνης πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί. (AP Photo/Martin Cleaver, File)

Οι αμερικανικές αρχές έχουν θέσει υπό κράτησιν τον ύποπτο για την κατασκευή της βόμβας που ανατίναξε το αεροσκάφος της πτήσης 103 της PanAm επάνω από το Λόκερμπι το 1988, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ Χαΐρ Αλ-Μαρίμι θα προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Ουάσινγκτον, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, οι αρχές της Σκωτίας είχαν ανακοινώσει ότι Λίβυος που θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας που ανατίναξε την πτήση 103 της PanAm επάνω από το Λόκερμπι το 1988 σκοτώνοντας 270 ανθρώπους κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες .

«Οι οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο Λόκερμπι πληροφορήθηκαν ότι ο ύποπτος Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας της Σκωτίας.

«Η εισαγγελία και η αστυνομία της Σκωτίας, σε συντονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση και τους Αμερικανούς συναδέλφους, θα συνεχίσουν την έρευνα με μοναδικό σκοπό την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνων που ενήργησαν από κοινού με τον αλ Μεγκράχι», τον μοναδικό καταδικασθέντα στην υπόθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στόχος της επίθεσης ήταν το αεροπλάνο που πραγματοποιούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο ανατινάχθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1988 επάνω από το Λόκερμπι, σκοτώνοντας 259 επιβαίνοντες και 11 ανθρώπους στο έδαφος.

Ένας και μοναδικός άνθρωπος καταδικάσθηκε για την επίθεση αυτή: ο Λίβυος Αμπντελμπασέτ Αλί Μοχάμαντ αλ-Μεγκράχι, που πέθανε το 2012. Μέχρι τέλους δήλωνε αθώος.

Τον Δεκέμβριο 2020, 32 χρόνια μετά την τραγωδία, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε ανακοινώσει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Αμπού Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ, πρώην μέλους των υπηρεσιών Πληροφοριών του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος εκείνη την εποχή κρατείτο στην Λιβύη. Θεωρείται ύποπτος για την κατασκευή και τον προγραμματισμό της βόμβας.

Η επίθεση στο Λόκερμπι είναι η φονικότερη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης η δεύτερη φονικότερη κατά Αμερικανών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε παραδεχθεί επισήμως την ευθύνη του για την επίθεση του Λόκερμπι το 2003 και είχε καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η αμερικανική δικαιοσύνης πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί μετά την ανατροπή του Λίβυου δικτάτορα και είχε ομολογήσει την ενοχή του στις υπηρεσίες Πληροφοριών του νέου λιβυκού καθεστώτος το 2012.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ