ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν και ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων

ΕΕ: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν και ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο των συζητήσεων
Το συμβούλιο στην ΕΕ διεξάγεται την ημέρα που οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα Δευτέρα (12/12) στις Βρυξέλλες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν.

Το συμβούλιο διεξάγεται την ημέρα που οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν τη δεύτερη εκτέλεση διαδηλωτή.

Από τη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στο Ιράν που αφορούν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ακόμη, αναμένεται να συζητηθεί η νέα δέσμη κυρώσεων στη Ρωσία, που έχει διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, οι συνομιλίες της Παρασκευής ανεστάλησαν χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες στο Γερμανικό Πρακτορείο, καθώς ορισμένα κράτη - μέλη ζήτησαν επιπλέον χρόνο για να αναλύσουν τα νέα τιμωρητικά μέτρα.

Οι ευρύτερες πολιτικές της ΕΕ για την Ουκρανία θα απασχολήσουν επίσης τις συνομιλίες, ιδίως την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτικών από κράτη μέλη.

Κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης και ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντμίτρο Κουλέμπα.

Οι συνθήκες της ΕΕ απαγορεύουν τη διάθεση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό της για στρατιωτικά προγράμματα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής, έχουν χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 3,1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την ειρήνη, πέρα από τις συνεισφορές των κρατών - μελών που έχουν γίνει προς την Ουκρανία σε διμερές επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ