ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Χερσώνα

Ρωσία: Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Χερσώνα
Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πόλης από την αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου AP

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν τη Δευτέρα στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ύστερα από μαζικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, από ρωσικές δυνάμεις.

Τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την πόλη από τη ρωσική κατοχή στις 11 Νοεμβρίου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πόλης από την αντίπερα όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Ο κυβερνήτης, Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς, έγραψε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram ότι οι απώλειες καταγράφηκαν σε μια μόνο γειτονιά αλλά ότι τα μέλη των σωστικών συνεργειών ερευνούν και άλλη περιοχή για πιθανά άλλα θύματα.

Νέες επιχειρήσεις στην Οδησσό

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν εκ νέου στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις στην πόλη.

Το λιμάνι στα νότια της χώρας έκλεισε μετά τις επιθέσεις το Σάββατο που άφησαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και όλες τις μη κρίσιμες υποδομές χωρίς ρεύμα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν να αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Η Οδησσός είναι ένα από τα τρία λιμάνια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επιτρέπει στα ουκρανικά προϊόντα να μεταφέρονται με ασφάλεια στον υπόλοιπο κόσμο. Η συμφωνία βοήθησε στη μείωση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

Αν και οι επιχειρήσεις στο λιμάνι της Οδησσού σταμάτησαν για λίγο την Κυριακή, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας είπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών δεν θα ανασταλούν.

Συνολικά, η Ρωσία εκτόξευσε 15 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές της Οδησσού και του γειτονικού Μικολάιβ, 10 από τα οποία καταρρίφθηκαν, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ