ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Συγκρούσεις αστυνομικών με οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Μπολσονάρου

Βραζιλία: Συγκρούσεις αστυνομικών με οπαδούς του απερχόμενου προέδρου Μπολσονάρου
Οι ταραχές ξέσπασαν στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετά τη σύλληψη —κατ’ εντολή του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεσάντρ τζι Μοράις AP Photo

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Μπραζίλια ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του απερχόμενου προέδρου, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που απαιτούσαν την απελευθέρωση αυτόχθονα ηγέτη μετά τη σύλληψή του για την υποκίνηση «αντιδημοκρατικών» βίαιων επεισοδίων, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Οι ταραχές ξέσπασαν στην έδρα της ομοσπονδιακής αστυνομίας, μετά τη σύλληψη —κατ’ εντολή του μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου Αλεσάντρ τζι Μοράις— του Ζουζέ Ακάσιου Σερερέ Σαβάντσι για απειλές και ενέργειες εκφοβισμού που έθεσαν υπό αμφισβήτηση το «δημοκρατικό κράτος δικαίου».

Αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ. Οι διαδηλωτές, κάποιοι οπλισμένοι με ρόπαλα, ανταπέδωσαν πετώντας πέτρες, σύμφωνα με τον φωτοειδησεογράφο. Λεωφορεία και αυτοκίνητα κοντά στην αστυνομική εγκατάσταση υπέστησαν επιθέσεις, φθορές, ή πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Βραζιλίας, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στην έδρα της αστυνομίας για να απελευθερώσουν τον αυτόχθονα τοπικό ηγέτη, που διατάχθηκε να τεθεί υπό προσωρινή κράτηση για δέκα ημέρες.

Ο Ζουζέ Ακάσιου Σερερέ Σαβάντσι κατηγορείται πως οργάνωσε διαδηλώσεις «αντιδημοκρατικού χαρακτήρα» στην πρωτεύουσα, ιδίως μπροστά στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, ο Σερερέ Σαβάντσι αξιοποίησε τη θέση του —είναι ηγέτης της φυλής Σαβάντσι— για να υποκινήσει αυτόχθονες και μη να «διαπράξουν αδικήματα», να ασκήσουν βία εναντίον του εκλεγμένου αρχηγού του κράτους και μελών του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Λούλα ήταν παρών χθες στην τελετή πιστοποίησης της εκλογικής του νίκης, γενικά τυπική διαδικασία, καθώς απομένει χονδρικά μισός μήνας ως την ορκωμοσία του την 1η Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσει την τρίτη του θητεία στην προεδρία.

Μετά την ήττα του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους στις εκλογές του Οκτωβρίου, οπαδοί του απέκλεισαν δρόμους και διαδήλωναν για ημέρες μπροστά σε στρατώνες, απαιτώντας να επέμβουν οι ένοπλες δυνάμεις και να αποτρέψουν την επιστροφή του Λούλα στην εξουσία. Πάντως δεν υπήρξε βίαιη εκτροπή, όπως φοβούνταν αρκετοί προεκλογικά, εκτιμώντας πως ο κ. Μπολσονάρου, μέγας θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ, υπήρχε κίνδυνος να αποπειραθεί κάτι ανάλογο με την εισβολή στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον την 6η Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, την Παρασκευή, με φόντο την πύλη της προεδρίας στην πρωτεύουσα Μπραζιλία, ο κ. Μπολσονάρου είπε σε οπαδούς του: «αυτοί που θα αποφασίσουν πού θα πάω είσαστε εσείς. Αυτοί που θα αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είσαστε εσείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ