ΚΟΣΜΟΣ

Δραματικά τα στοιχεία για τη χρήση του XTC (έκστασις) στην Ευρώπη

Δραματικά τα στοιχεία για τη χρήση του XTC (έκστασις) στην Ευρώπη
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Δυναμική επιστροφή στην Ευρώπη κάνει το ναρκωτικό έκστασις, το οποίο είναι ιδιαίτερα προσιτό και δημοφιλές ανάμεσα στους νεαρούς χρήστες.

Αυτό επισήμαναν σήμερα στη Λισαβόνα οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Οργανισμού.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περίπου 2,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες ηλικίας 15 έως 34 ετών βρέθηκαν ότι έκαναν χρήση έκστασης ή MDMA (μεθαμφεταμίνες) τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι πρότινος η χρήση MDMA ακολουθούσε πτωτική πορεία, ωστόσο πλέον παρατηρούνται υψηλότερες εκτιμήσεις χρήσης και ενδείξεις ότι οι MDMA εξαπλώνονται σε συγκεκριμένους πληθυσμούς χρηστών ή υποκουλτούρες ή σε χορευτικά κλαμπ, αλλά χρησιμοποιούνται από ένα ευρύτερο φάσμα νέων.

“Η Ευρώπη βιώνει πρόσφατα μια αναζωπύρωση στη χρήση MDMA, με πολύ ισχυρότερα χάπια και σκόνη να είναι πλέον διαθέσιμα”, σημείωσε η Τζέιν Μαουντενέι, επικεφαλής του τμήματος συντονισμού και ανάλυσης τάσεων του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι 5,5 εκατομμύρια χάπια κατασχέθηκαν το 2014 στην Ολλανδία, σε σύγκριση με τα 2,4 εκατομμύρια το 2012. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, οι αρχές έχουν εισβάλει και έχουν σφραγίσει τα μεγαλύτερα εργαστήρια παραγωγής έκστασης σε Ολλανδία και Βέλγιο.

“Στη νέα έκθεση επισημαίνονται περιστατικά τοξίκωσης, αλλά και θανάτων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ουσία. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς η MDMA έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε μη περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα και με αυξανόμενη διαθεσιμότητα μέσω διαδικτυακών αγορών” ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά Αλέξης Γκουσντιλ.

Η έκθεση που δημοσιεύεται, περιλαμβάνει, επίσης, νέα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομεία διάφορων ευρωπαϊκών πόλεων. Αν και η ηρωίνη είναι η συχνότερα αναφερόμενη παράνομη ουσία στα επείγοντα περιστατικά, η κάνναβη, η κοκαΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες κατέχουν εξέχουσα θέση σε κάποιες περιοχές.

Η κοκαΐνη παραμένει η ευρύτερα διαδεδομένη παράνομη διεγερτική ουσία στην Ευρώπη. Περίπου 2,4 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (15-34 ετών) δηλώνουν ότι έκαναν χρήση κοκαΐνης τον τελευταίο χρόνο. Η κοκαΐνη δηλώθηκε ως κύρια ουσία χρήσης από 60.000 χρήστες που εισήχθησαν σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα το 2014 και από 27.000 χρήστες που εισήχθησαν σε θεραπεία για πρώτη φορά.

Επίσης, εκτιμάται ότι 16,6 εκατομμύρια νεαροί Ευρωπαίοι (15-34 ετών) έκαναν χρήση κάνναβης κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Αν και τα επίπεδα χρήσης διαφέρουν από χώρα σε χώρα, η συνολική τάση στην Ευρώπη δεν φαίνεται πτωτική, απεναντίας υπάρχουν ενδείξεις ανόδου. Οκτώ από τις 13 χώρες για τις οποίες διατίθενται πρόσφατες εκτιμήσεις στο πλαίσιο ερευνών (από το 2013 και εξής) αναφέρουν - όσον αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία - αυξήσεις στη χρήση κάνναβης κατά το τελευταίο έτος.

Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EMCDDA, Λόρα Ντάριγκο σχολίαζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης κατέληξε: “Μερικές μόλις εβδομάδες μετά την έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά, η παρούσα έκθεση μας υπενθυμίζει ότι, εμφανίζονται νέες απειλές, ιδίως με την ανάπτυξη της αγοράς συνθετικών ναρκωτικών. Έχω την πεποίθηση ότι η έκθεση αυτή αποτελεί μέσο τόσο για τη διάδοση γνώσεων σχετικά με την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ευρώπη όσο και για την από κοινού ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ