ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα αυξάνονται

Πόλεμος Ουκρανία: Οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα αυξάνονται
Εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών στο ουκρανικό δίκτυο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι καθημερινές σε μεγάλο μέρος της χώρας εν μέσω του χειμώνα, με τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σε συνθήκες ψύχους, εκατομμύρια Ουκρανοί σε όλη τη χώρα αναγκάζονται να καταφύγουν σε γεννήτριες και ξυλόσομπες προκειμένου να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα οι δηλητηριάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα να έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

Καθώς οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στοχεύουν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας από το φθινόπωρο, οι πολίτες αντιμετωπίζουν αλλεπάλληλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση και έλλειψη θέρμανσης για μεγάλα διαστήματα.

Τα νοικοκυριά προσπαθούν να τις αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας γεννήτριες, αν διαθέτουν. Για τη θέρμανση, πολλά είναι αναγκασμένα να καταφεύγουν στην καύση ξύλων ή άνθρακα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας Ολεξάντρ Χορούσνι, τον Νοέμβριο αναφέρθηκαν συνολικά 368 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 92 παιδιών. Από τους ανθρώπους που υπέστησαν δηλητηριάσεις, είκοσι υπέκυψαν, πρόσθεσε.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αναφέρθηκαν 97 δηλητηριάσεις πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 25 παιδιών, και 14 θάνατοι, συνέχισε ο κ. Χορούσνι.

Παρότρυνε όσους διαθέτουν γεννήτριες να μην τις χρησιμοποιούν σε κλειστούς χώρους και να ζητούν βοήθεια από επαγγελματίες για την εγκατάστασή τους.

Ζοφερή εικόνα

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός σεναρίου «Αποκάλυψης» στην ουκρανική πρωτεύουσα το χειμώνα, εφόσον συνεχιστούν οι ρωσικές επιδρομές κατά ενεργειακών υποδομών.

Ο ίδιος περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα: Η πρωτεύουσα δεν διαθέτει αρκετά θερμαινόμενα καταφύγια για να φιλοξενήσει και τους 3,6 εκατομμύρια κατοίκους του Κιέβου σε περίπτωση ολοκληρωτικών διακοπών ρεύματος και οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από την περιοχή αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ένα πιθανό σενάριο που ανέφερε είναι η πόλη να μείνει χωρίς κεντρική θέρμανση μέχρι την άνοιξη σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν έως και στους -15 βαθμούς Κελσίου.

«Αν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίσει να μην υπάρχει ενώ οι εξωτερικές θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, δυστυχώς θα αναγκαστούμε να αποστραγγίσουμε νερό από τα κτίρια. Διαφορετικά το νερό μπορεί να παγώσει και να σπάσει ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης και τα κτίρια θα είναι τότε εντελώς ακατάλληλα για περαιτέρω χρήση», δήλωσε.

Ο Κλίτσκο προέτρεψε τους κατοίκους να προετοιμάσουν προμήθειες έκτακτης ανάγκης με τρόφιμα και νερό, και να έχουν έτοιμα ρούχα και έγγραφα για τυχόν γρήγορη αναχώρηση, αν διακοπεί η παροχή θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ