ΚΟΣΜΟΣ

Περού: Η δικαιοσύνη απορρίπτει το αίτημα του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο να αποφυλακιστεί

Περού: Η δικαιοσύνη απορρίπτει το αίτημα του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο να αποφυλακιστεί
Ο Πέδρο Καστίγιο. (AP Photo/Martin Mejia, File)

Η περουβιανή δικαιοσύνη απέρριψε χθες Τρίτη το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο —κατηγορείται για «στάση» και «συνωμοσία», μετά την προσπάθειά του να διαλύσει το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα—, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει προφυλακισμένος.

Έκρινε «αβάσιμη» την προσφυγή της υπεράσπισης του πρώην προέδρου, που παύθηκε από το Κογκρέσο και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου, διευκρίνισε ο δικαστής Σέσαρ Σαν Μαρτίν διαβάζοντας την ετυμηγορία του κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας που αναμεταδόθηκε απευθείας από τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Ο δικαστής έκρινε πως η αποτυχία του «πραξικοπήματος» που αποπειράθηκε ο πρώην αρχηγός του κράτους δεν τον απαλλάσσει από τις ποινικές ευθύνες του. Ο πρώην πρόεδρος είπε δημόσια ότι ήθελε να σχηματίσει «κυβέρνηση εξαίρεσης», ότι με άλλα λόγια εννοούσε να προχωρήσει σε εκτροπή από «τη συνταγματική τάξη».

Ακόμη, στην απόφαση ο κ. Καστίγιο χαρακτηρίζεται ύποπτος φυγής, αφού επιδίωξε να υποβάλει αίτημα στην πρεσβεία του Μεξικού για να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, το δικαστήριο θεωρεί πως το έγκλημα της στάσης είναι αδίκημα «του κοινού (ποινικού) δικαίου», κατά συνέπεια δεν απαιτείται προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία, όπως επιχειρηματολογούσε η υπεράσπιση.

Την 7η Δεκεμβρίου ο 53χρονος πρώην πρόεδρος, που εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, διέταξε τη διάλυση του κοινοβουλίου. Όμως οι εντολές του δεν εφαρμόστηκαν ούτε από τον στρατό, ούτε από κανέναν άλλο θεσμό, κι αργότερα την ίδια ημέρα τα μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν στη μεγάλη πλειοψηφία τους σε ψηφοφορία υπέρ της απαλλαγής του αρχηγού του κράτους από τα καθήκοντά του για «ηθική ακαταλληλότητα».

Ο Πέδρο Καστίγιο συνελήφθη μερικές ώρες αργότερα από τους σωματοφύλακές του και προφυλακίστηκε, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας. Η προφυλάκισή του τυπικά θα τερματιζόταν σήμερα, όμως η εισαγγελία αναμένεται να ζητήσει την παράτασή της πριν από τις 13:00 (τοπική ώρα), κατά τη δικαστική πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ