ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης
Από το γραφείο του Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων AP Photo/Burhan Ozbilici

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Από το γραφείο του Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Από το γραφείο του Εκρέμ Ιμάμογλου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη.

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου μπορεί να οδηγήσει στον αποκλεισμό του Ιμάμογλου από την πολιτική ζωή της Τουρκίας αν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο μεγάλος «αντίπαλος» του Ερντογάν

Ο 52χρονος Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης, σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι ίσως ο πρώτος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Μάρτιο 2019, η οριακή του εκλογική νίκη στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία, που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών.

Ετσι το AKP και, το κυριότερο, ο αρχηγός του, έχασε τη λαϊκή υποστήριξη στην οικονομική πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, επί της οποίας ο Ερντογάν, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998, έχτισε την άνοδό του μέχρι την προεδρία.

Η κατηγορία της «εξύβρισης»

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν «ηλίθιοι» -επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Η χρησιμοποίηση αυτού του χαρακτηρισμού στοιχειοθετεί την κατηγορία της «εξύβρισης».

Ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε καταδίκη σε φυλάκιση άνω του ενός έτους σημαίνει αυτόματη εξαίρεση από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ