ΚΟΣΜΟΣ

"Σφυροκοπούν" τον ISIS σε Ράκα και Χαλέπι

"Σφυροκοπούν" τον ISIS σε Ράκα και Χαλέπι
REUTERS/Khalil Ashawi

Δώδεκα χωριά ανακατέλαβαν βορειοδυτικά της πόλης Ράκας, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) τις τελευταίες 36 ώρες.

Την ίδια στιγμή συνέχισαν να μαίνονται την Τρίτη οι μάχες ανάμεσα σε μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και την αραβοκουρδική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στην επαρχία της Ράκας, στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν στην επαρχία του Χαλεπιού, δυτικά της Ράκας, ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών και το ΙΚ, που αποπειράται να τους εκδιώξει από προπύργιά τους κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την Τρίτη ήταν η όγδοη ημέρα της εφόδου που εξαπέλυσαν στο βόρειο τμήμα της Ράκας οι ΣΔΔ με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η επαρχία, η ομώνυμη επαρχία της οποίας είναι η «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Συρία, βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της στα χέρια του ΙΚ.

Η προέλαση των ΣΔΔ τους επέτρεψε να ανακαταλάβουν «12 χωριά (...) βορειοδυτικά της πόλης της Ράκας τις τελευταίες 36 ώρες », δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος τους είναι να καταλάβουν την πόλη Τάμπκα ώστε να είναι σε θέση να περικυκλώσουν τη Ράκα, ανατολικότερα.

Οι αντάρτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσπάθησαν να εξαπολύσουν αντεπίθεση αλλά απέτυχαν. Το ΙΚ εμπόδισε την αντεπίθεση κυρίως με έναν βομβιστή-καμικάζι ο οποίος σκότωσε έξι μαχητές των ανταρτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ορδές εκτοπισμένων

Από την Παρασκευή έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών περίπου 5.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Πάνω από 100.000 εκτοπισμένοι βρίσκονται στην περιοχή της Άζαζ, μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις διάφορες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον Φεβρουάριο και μετά στην επαρχία του Χαλεπιού, σύμφωνα με την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που κάλεσε χθες την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες υπολογίζει από την πλευρά της πως ο αριθμός των εκτοπισμένων στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 165.000.

Από το 2011 ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή 280.000 και πλέον ανθρώπων και έχει τρέψει σε φυγή εκατομμύρια άλλους.

Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 300 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας σε ρόλο συμβούλων και εκπαιδευτών των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ