ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Επίσημο αίτημα για επιστροφή του στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο

Σερβία: Επίσημο αίτημα για επιστροφή του στρατού και της αστυνομίας στο Κόσοβο
Για την αποφυγή μελλοντικής χρήσης του δικαιώματος στρατιωτικής παρουσίας από άλλους, προέβη η Σερβία στην υποβολή του αιτήματος αναφέρει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς AP Photo / Darko Vojinovic

Επίσημο αίτημα για την επιστροφή του σερβικού στρατού και των αστυνομικών δυνάμεων στο Κόσοβο, αποφάσισε να υποβάλει η κυβέρνηση της Σερβίας το βράδυ της Πέμπτης (15/12)

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό συμβούλιο έλαβε την εν λόγω απόφαση με ομοφωνία σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε,στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στην απόφαση αυτή η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο - KFOR να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού - εκατοντάδων μέχρι χιλίων - Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.

Το αίτημα απεστάλη ηλεκτρονικά στην διοίκηση της KFOR και θα παραδοθεί το πρωί της Παρασκευής (16/12) από απεσταλμένο της σερβικής κυβέρνησης ιδιοχείρως στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Σερβία αποφάσισε να καταθέσει για πρώτη φορά, επίσημο αίτημα για στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο, προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική χρήση του δικαιώματος αυτού από άλλους. Εκτίμησε, όμως, ότι το αίτημα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ