ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα - Πληροφορίες για τρεις νεκρούς στη Σάστια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες ήχησαν σε όλη τη χώρα - Πληροφορίες για τρεις νεκρούς στη Σάστια
Σύμφωνα με τον Guardian, ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τρεις πολίτες στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Σάστια στη νότια επαρχία Λουχάνσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με φιλορώσου αξιωματούχους. AP Photo / Libkos

Ήχησαν για ακόμη μία φορά το πρωί του Σαββάτου οι σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, της Λβιβ, του Μικολάιβ και του Βόλιν.

Σύμφωνα με τον Guardian, ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τρεις πολίτες στην κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Σάστια στη νότια επαρχία Λουχάνσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με φιλορώσου αξιωματούχους.

Σε ανακοίνωσή τους στο Telegram, οι αξιωματούχοι του Λουχάνσκ που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία υποστήριξαν ότι οι αμερικανικής κατασκευής ρουκέτες Himars τραυμάτισαν άλλους πέντε και κατέστρεψαν τέσσερα σπίτια.

Δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα οι ισχυρισμοί τους.

Αποκαταστάθηκαν η λειτουργία του μετρό και η υδροδότηση στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε νωρίς το Σάββατο (17/12) ότι επαναλειτουργεί το δίκτυο του μετρό της πόλης καθώς και ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν επανασυνδεθεί στο δίκτυο υδροδότησης, μία ημέρα μετά το τελευταίο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων σε κρίσιμης σημασίας υποδομές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία εκτόξευσε πάνω από 70 πυραύλους χθες, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από τότε που το Κρεμλίνο εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτάκτως διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε επίσης ότι το δίκτυο θέρμανσης έχει αποκατασταθεί στη μισή πόλη και το ηλεκτρικό ρεύμα έχει επιστρέψει στα δύο τρία της πρωτεύουσας.

«Ωστόσο θα εφαρμοστούν τα προγράμματα για διακοπές έκτακτης ανάγκης. Διότι το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας είναι σημαντικό», ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram.

Ο Κλίτσκο είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα για εικόνες «αποκάλυψης» στην ουκρανική πρωτεύουσα εάν συνεχίζονταν τα ρωσικά χτυπήματα από αέρος σε υποδομές, αλλά είχε επίσης δηλώσει ότι δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Παλεύουμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί», είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στις 7 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ