ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με τη δολοφονία ζευγαριού Καναδών δισεκατομμυριούχων – Τα παιδιά τους προσφέρουν αμοιβή

Μυστήριο με τη δολοφονία ζευγαριού Καναδών δισεκατομμυριούχων – Τα παιδιά τους προσφέρουν αμοιβή
Το ζευγάρι των Καναδών δισεκατομμυριούχων Μπάρι και Χάνεϊ Σέρμαν CNNi/ Courtesy Alex Krawczyk

Οι θάνατοι των Καναδών δισεκατομμυριούχων Μπάρι και Χάνεϊ Σέρμαν καλύπτονταν εξαρχής από πέπλο μυστήριου.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017, ένας μεσίτης που έκανε μια ξενάγηση στην έπαυλη του ζευγαριού στο Τορόντο γύρω στο μεσημέρι ανακάλυψε τα πτώματά τους, πλήρως ντυμένα, δίπλα στην εσωτερική τους πισίνα στο υπόγειο. Ήταν καθισμένοι δίπλα δίπλα, έχοντας ζώνες δεμένες στο λαιμό τους που ήταν κολλημένες στο κιγκλίδωμα της εσωτερικής πισίνας, είπε η αστυνομία.

Ο Μπάρι Σέρμαν ήταν 75 ετών. Η σύζυγός του Χάνεϊ ήταν 70 ετών. Κανείς από τους φίλους ή τους συνεργάτες τους δεν είχε νέα τους για περίπου δύο ημέρες και δεν υπήρχαν ενδείξεις παραβίασης στο σπίτι, είπε η αστυνομία.

Η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο πολύ πέρα από την εύπορη κοινότητά τους στο Τορόντο. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους θανάτους ύποπτους και κυκλοφόρησαν θεωρίες για το ποιος θα μπορούσε να ήθελε να σκοτώσει τον ιδρυτή του καναδικού γίγαντα γενόσημων φαρμάκων Apotex και τη φιλάνθρωπο σύζυγό του - ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια του Καναδά.

Οι ερευνητές εργάστηκαν για να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ. Όμως, πέντε χρόνια αργότερα, δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Στην επέτειο αυτής της εβδομάδας από τις δολοφονίες, ο γιος του Σέρμαν πρόσφερε επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν σε σύλληψη. Η συνολική ανταμοιβή είναι τώρα 35 εκατομμύρια δολάρια.

Από την αρχή, η υπόθεση μπέρδεψε τόσο τους ανακριτές όσο και τους ερασιτέχνες ντετέκτιβ.

Μέρες μετά τη ζοφερή ανακάλυψη, μια αυτοψία αποκάλυψε ότι το ζευγάρι πέθανε από «συμπίεση αυχένα απολίνωσης» ή στραγγαλισμό. Η έρευνα βρισκόταν ακόμα στα αρχικά της στάδια και οι θάνατοι δεν αντιμετωπίζονταν ως ανθρωποκτονίες, είπε η αστυνομία εκείνη την εποχή.

«Ο τρόπος ήταν απροσδιόριστος με τις μόνες επιλογές που παρουσιάστηκαν να είναι διπλή αυτοκτονία, δολοφονία/αυτοκτονία ή διπλή ανθρωποκτονία», είπε η ντετέκτιβ Σούζαν Γκόμες.

Το σπίτι των Καναδών δισεκατομμυριούχων Μπάρι και Χάνεϊ Σέρμαν, μέσα στο οποίο βρέθηκαν νεκροί (AP Photo/Rob Gillies, File)

Το στάτους των θυμάτων σήμαινε ότι η υπόθεση ήταν υψηλού προφίλ από την αρχή.

Ο Μπάρι Σέρμαν ίδρυσε την Apotex το 1974 και την επέκτεινε σε μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία που έχει δωρίσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Τη στιγμή του θανάτου του, το Forbes υπολόγιζε ότι η αξία της περιουσίας του άγγιζε τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πλούτος των Σέρμαν, οι τεράστιες επενδύσεις και το φιλανθρωπικό έργο τους οδήγησαν σε διασταυρούμενα μονοπάτια με τις επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ του Καναδά.

Στην κηδεία τους παρευρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η Κάθλιν Γουίν, πρωθυπουργός της επαρχίας του Οντάριο.

Στην τελετή, ο γιος τους Τζόναθον Σέρμαν φορτισμένος ανέβηκε στη σκηνή, πλαισιωμένος από τις τρεις αδερφές του, και αντέκρουσε τις εικασίες ότι οι γονείς τους αυτοκτόνησαν.

Τα παιδιά του ζευγαριού προσέλαβαν τη δική τους ομάδα ιατροδικαστών και ιδιωτικών ερευνητών, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι υπήρχαν διαφωνίες με την αστυνομία.

Η αστυνομία του Τορόντο αργότερα είπε ότι οι ανακριτές δεν ανέφεραν ποτέ πρόωρα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, λέγοντας ότι επρόκειτο για παρεξήγηση. Οι αρχές είπαν ότι προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό ότι δεν υπήρχε ένδειξη ότι επρόκειτο για διάρρηξη ή ληστεία με βία.

(AP Photo/Rob Gillies)

Έξι εβδομάδες μετά την εύρεση των σορών, η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε την εξέταση στοιχείων που έδειχναν ότι ήταν θύματα ανθρωποκτονίας, λέγοντας ότι πίστευαν ότι το ζευγάρι ήταν στόχος. Οι ερευνητές ανέφεραν τον επιπλέον χρόνο που χρειαζόταν για να ερευνήσουν το τεράστιο σπίτι των Σέρμαν προβάλλοντάς το ως αιτιολογία για το ότι καθυστέρησαν να βγάλουν συμπέρασμα.

Η αστυνομία έχει υποδείξει ότι υπάρχουν πιθανά οικονομικά κίνητρα στη διπλή ανθρωποκτονία, σύμφωνα με το CBC, θυγατρικό του CNNi. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας του Τορόντο αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNNi αυτή την αναφορά.

Κατά τη πάροδο των χρόνων ο Μπάρι Σέρμαν είχε μηνύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης μιας αγωγής που υποβλήθηκε την τελευταία ημέρα που εθεάθη ζωντανός εναντίον κάποιου που ισχυρίστηκε ότι τον είχε εξαπατήσει από μια επένδυση 150.000 δολαρίων, ανέφερε το CBC. Ήταν γνωστό ότι δάνειζε χρήματα σε φίλους και συγγενείς και επένδυε σε άλλες επιχειρήσεις.

Η ντετέκτιβ Γκόμες δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι βρέθηκε στο σπίτι, ή αν είχε κλαπεί κάτι. Είπε πως δεν υπάρχουν ύποπτοι, προσθέτοντας ότι η αστυνομία μιλά με ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στο σπίτι.

Το CBC ανέφερε ότι η έπαυλη Σέρμαν δεν είχε κάμερες ασφαλείας. Χωρίς σημάδια παραβίασης, είναι πιθανό κάποιος να είχε ένα κλειδί, να είχε πρόσβαση στην κλειδαριά που κρατούσε τα κλειδιά ή να ήταν γνωστός στο ζευγάρι, είπε η Γκόμες.

Οι εβδομάδες μετατράπηκαν σε μήνες χωρίς νέα στοιχεία. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι η οικογένεια ήταν ανυπόμονη με την έλλειψη πληροφοριών.

Μετά από χρόνια σιωπής, η αστυνομία έκανε μια ανακοίνωση για την τέταρτη επέτειο του θανάτου του ζευγαριού πέρυσι. Έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με ένα άτομο που πιάστηκε από κάμερα ασφαλείας να περπατά στα χιονισμένα πεζοδρόμια στη γειτονιά που ζούσε το ζευγάρι στη Βόρεια Υόρκη. Η αστυνομία περιέγραψε το άτομο ως ύποπτο και ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό του.

CNNi/ CTV NETWORK

Η αστυνομία είπε ότι ο ύποπτος είχε καλυμμένο το πρόσωπο και δεν γνώριζε αν ήταν άνδρας ή γυναίκα, ενώ δεν μπορούσε να προσδιορίσει την ηλικία, το βάρος ή το χρώμα του δέρματός του.

Επέστησαν την προσοχή στο ασυνήθιστο βάδισμα του υπόπτου, ο οποίος φαινόταν να κλωτσάει τη δεξιά φτέρνα του ενώ περπατούσε. Όπως είπαν, από την έρευνα, δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιος ήταν ο σκοπός παρουσίας αυτού του ανθρώπου στη γειτονιά. «Ο χρόνος τον οποίο εμφανίζεται είναι σύμφωνος με το χρόνο που πιστεύουμε ότι έγιναν οι δολοφονίες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, ταξινομούμε αυτό το άτομο ως ύποπτο», δήλωσε ο ντετέκτιβ Μπράντον Πράις είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Πέντε χρόνια μετά τις δολοφονίες, δεν υπήρξαν νέες σημαντικές εξελίξεις. Τα παιδιά των Σέρμαν λένε ότι τα χρόνια αυτά υπήρξαν εφιαλτικά. Η θλίψη επιδεινώνεται από την έλλειψη απαντήσεων, αναφέρει η κόρη τους, Άλεξ.

Σε μια δήλωση στο CBC, ο αδερφός της, Τζόναθον, επανέλαβε το ίδιο συναίσθημα, λέγοντας ότι η οικογένεια δεν θα σταματήσει ποτέ μέχρι να οδηγηθεί ο δολοφόνος στη δικαιοσύνη.

Five years ago, a billionaire couple was found strangled beside their swimming pool. Their family is offering $35 million to help catch their killer By Faith Karimi, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ