ΚΟΣΜΟΣ

Δριμύ ψύχος στη Βρετανία: Για «κίνδυνο ζωής» προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία

Δριμύ ψύχος στη Βρετανία: Για «κίνδυνο ζωής» προειδοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Οι συνθήκες παγετού έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, με ποδοσφαιρικούς αγώνες να διακόπτονται και αγώνες ιπποδρομιών να ακυρώνονται (AP Photo/Alberto Pezzali)

Νέες προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν εκδοθεί σε μεγάλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι μετεωρολόγοι δήλωσαν ότι η παγωμένη βροχή και το χιόνι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη ζωή.

Οι συνθήκες παγετού έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση σε ολόκληρη τη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο, με ποδοσφαιρικούς αγώνες να διακόπτονται και αγώνες ιπποδρομιών να ακυρώνονται.

Κίτρινες προειδοποιήσεις για πάγο ήταν σε ισχύ το Σάββατο για τη βόρεια Αγγλία, τη βόρεια Σκωτία και μεγάλο μέρος της Ουαλίας.

Περαιτέρω κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι, πάγο και βροχή έχουν εκδοθεί σε ολόκληρη τη Βρετανία για την Κυριακή - με μια πιο αυστηρή πορτοκαλί προειδοποίηση για πάγο που καλύπτει τη βόρεια Αγγλία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς «είναι πιθανοί τραυματισμοί από γλιστρήματα και πτώσεις, ενώ οι παγωμένες επιφάνειες είναι επίσης επικίνδυνες».

«Μπορεί να προκύψουν επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης, που να προκαλέσουν τροχαία ατυχήματα, κλείσιμο δρόμων και μεγαλύτερη διάρκεια στο δρόμο, ενώ τα πεζοδρόμια και οι ποδηλατόδρομοι μπορεί να γίνουν αδιάβατοι», πρόσθεσε στην πορτοκαλί προειδοποίησή της.

Παράλληλα, προειδοποιούν πως τα ταξίδια με λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα ενδέχεται να επηρεαστούν από καθυστερήσεις και ακυρώσεις. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, καθώς και πιθανότητα να επηρεαστούν άλλες υπηρεσίες, όπως η κάλυψη σήματος κινητών τηλεφώνων.

Η παγωμένη βροχή είναι σπάνια και το φαινόμενο δεν παρατηρείται συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η βροχή χτυπά μια κρύα επιφάνεια και παγώνει σχεδόν αμέσως, προκαλώντας εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς η σταγόνα της βροχής απλώνεται στιγμιαία στην επιφάνεια προτού παγώσει, περικλείοντας την επιφάνεια σε ένα στρώμα καθαρού πάγου.

Προειδοποιήσεις για χιονοθύελλες

Συναγερμός επιπέδου 3 για δριμύ ψύχος έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, που καλύπτει όλη την Αγγλία μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η υπηρεσία προειδοποιεί ιδιαίτερα τους ευάλωτους πολίτες για αυξημένους κινδύνους, καθώς ενδέχεται να υπάρξει διατάραξη στην παροχή πληροφοριών.

Η Water UK, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες ύδρευσης, ενημέρωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει σκάσιμο σωλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ