ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: «Πονοκέφαλος» στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για τα τεθωρακισμένα Puma

Der Spiegel: «Πονοκέφαλος» στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για τα τεθωρακισμένα Puma
Το Spiegel κάνει λόγο για απόλυτο «φιάσκο» AP Photo / Martin Meissner

Οι γερμανικές ομοσπονδιακές ένοπλες δυνάμεις αντιμετώπισαν εκ νέου σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά τη διάρκεια γυμνασίων με τη συμμετοχή τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου Puma, τα οποία αναμένεται την επόμενη χρονιά να ενταχθούν στη νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης του NATO.

Κατά των διάρκεια των πρόσφατων ασκήσεων, με τη συμμετοχή 18 Πούμα, ο αριθμός των τεθωρακισμένων σε επιχειρησιακή ετοιμότητα έπεσε στο μηδέν, αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel χθες Σάββατο. Οι ασκήσεις έγιναν σε κέντρο βολής τεθωρακισμένων.

Σε γνώση του περιοδικού περιήλθε το περιεχόμενο επιστολής του διοικητή της 10ης Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων ταξίαρχου Ρούπρεχτ φον Μπούτλερ προς την ηγεσία της Μπούντεσβερ και του υπουργείου Άμυνας.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει προκαλέσει σάλο στο υπουργείο από την Παρασκευή, πληροφορείται το Γερμανικό Πρακτορείο. Κι αυτό διότι οι βλάβες αφορούν ειδικά διαμορφωμένα τέτοια οχήματα που θα ενταχθούν στην κοινή δύναμη «πολύ υψηλής ετοιμότητας» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μέσα στο 2023.

Το Spiegel κάνει λόγο για απόλυτο «φιάσκο», αναφερόμενο στο περιεχόμενο της επιστολής.

Τα τελευταία δύο Πούμα που ήταν ακόμη επιχειρησιακά αντιμετώπισαν βλάβες αφού έκαναν γυμνάσια με πραγματικά πυρά για μόλις «μιάμιση ώρα». Κατόπιν κατέστη αδύνατο να λειτουργήσουν οι πυργίσκοι τους, έγραψε ο ταξίαρχος, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα σε αυτά προηγμένα ΤΟΜΑ είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε βλάβες: στο ένα από τα οχήματα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην καλωδίωση στον χώρο του οδηγού.

Το ότι τα Πούμα παρουσιάζουν προβλήματα κι είναι επιρρεπή στις βλάβες ήταν ήδη γνωστό στους στρατιωτικούς των τεθωρακισμένων που τα χρησιμοποιούν, αλλά ποτέ δεν είχαν ενσκήψει τόσες πολλές βλάβες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, εξανέστη ο ταξίαρχος φον Μπούτλερ, σύμφωνα με το Σπίγκελ.

Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε πεδία βολής σε πεδινές περιοχές της βόρειας Γερμανίας και ουδέποτε «πιέστηκαν υπερβολικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό που είναι αρμόδιος για τα οχήματα της ίλης, που είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος, πρόσθεσε ο ταξίαρχος φον Μπούτλερ, τα Πούμα δεν θα επανέλθουν σε πλήρως επιχειρησιακή κατάσταση παρά έπειτα από τρεις-τέσσερις μήνες.

Τα Πούμα αντιμετωπίζουν ατελείωτη σειρά τεχνικών προβλημάτων αφότου χαρακτηρίστηκαν επισήμως επιχειρησιακά το 2021. Είναι ενδεικτικό ότι στον συγκεκριμένο τύπο ΤΟΜΑ —κατασκευάζεται από την KMW (Krauss-Maffei Wegmann) και τη Rheinmetall Landsysteme GmbH—μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφέρεται με το αυτοεπεξηγηματικό προσωνύμιο Pannenpanzer (σ.σ. «άρμα μάχης που έχει μονίμως βλάβη», σε ελεύθερη απόδοση).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ