ΚΟΣΜΟΣ

Ίλον Μάσκ: «Μπλόκο» σε χρήστες του Twitter για links από ανταγωνιστικά social media

Ίλον Μάσκ: «Μπλόκο» σε χρήστες του Twitter για links από ανταγωνιστικά social media
«Ο Ίλον Μασκ ανέστειλε τον λογαριασμό μου στο twitter» ανέφερε δημοσιογράφος της  Washington Post AP Photo/ Matt Rourke

Αναταραχή επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ, καθώς ο «εγκέφαλος» του Twitter Ίλον Μασκ, με ανακοίνωσή του μέσω της πλατφόρμας, ενημέρωσε τους χρήστες πως δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να αναρτούν στην πλατφόρμα συνδέσμους από ανταγωνιστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπλόκαρε ήδη έως και δημοσιογράφους των CNNi, New York Times και Washington Post. 

Η ανακοίνωση αυτή μάλιστα προήλθε λίγες μόνο ώρες, μετά από την αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων, κάτι που επίσης προκάλεσε αναρύθμητες αντιδράσεις καθώς η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου.

«Το twitter δεν επιτρέπει πλέον τη δωρεάν προώθηση ορισμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο twitter», ανέφερε η ανακοίνωση της πλατφόρμας

Από την απόφαση επηρεάζονται μεταξύ άλλων, Facebook, Instagram, Mastodon, Truth Social, Tribel, Post και Nostr, και οι χρήστες που παραβιάζουν αυτήν την πολιτική θα κινδυνεύουν με προσωρινή αναστολή λογαριασμού τους.

Η αλλαγή πολιτικής ακολουθεί άλλες χαοτικές ενέργειες στο twitter από τότε που ο Μασκ αγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Τι συνέβη νωρίτερα με πλήθος λογαριασμών δημοσιογράφων

Δημοσιογράφος της Washington Post, με ανάρτησή της στο προσωπικό της ιστολόγιο, «κατήγγειλε» πως ο εγκέφαλος του Twitter, Ίλον Μασκ, ανέστειλε τον λογαριασμό της στην συγκεκριμένη πλατφόρμα στο πλαίσιο διαμάχης για τη δημοσιοποίηση δημοσίων δεδομένων για τις διαδρομές του.

Πιο συγκεκριμένα η Τέιλορ Λόρεντζ, η οποία καλύπτει δημοσιογραφικά τη βιομηχανία τεχνολογίας για τη συγκεκριμένη εφημερίδα, ανέφερε το γεγονός, το οποίο συγκαταλέγεται στον μακρύ κατάλογο των λογαριασμών πολλών δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

Ο Ίλον Μάσκ έκανε λόγο αυτή τη φορά για μια «προσωρινή αναστολή» που συνδέεται με την «προγενέστερη αποκάλυψη προσωπικών του δεδομένων».

Ο ίδιος απάντησε δημόσια σε έναν χρήστη που τον ρώτησε για το θέμα, ότι πρόκειται για «προσωρινή αναστολή λόγω προγενέστερης αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων από αυτόν τον λογαριασμό» και ότι αυτό το μέτρο «θα αρθεί σύντομα».

Η δημοσιογράφος εξήγησε ότι έκανε μια ερώτηση στον Ίλον Μασκ μέσω του Twitter, για ένα άρθρο που γράφει, επειδή δεν μπορούσε να τον προσεγγίσει διαφορετικά.

«Ο συνάδελφός μου Ντρου Χάργουελ, ο λογαριασμός του οποίου επίσης έχει τεθεί σε αναστολή, και εγώ εργαζόμαστε πάνω σε ένα άρθρο που αφορά τον Μασκ και ελπίζαμε να λάβουμε κάποιο σχόλιο από αυτόν. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του πολλές φορές μέσω email τις τελευταίες ημέρες», είπε η χαρακτηριστικά και συνέχισε,

«Στις 20:30, προσπάθησα να τον προσεγγίσω στο twitter για να λάβω ένα σχόλιο, δημοσιεύοντας παράλληλα ένα στιγμιότυπο από την ανάρτησή της, στην οποία ζητά να μπορέσε να μιλήσει μαζί του για να συζητήσει για το θέμα στο οποίο εργάζεται.

«Όταν συνδέθηκα για να δω αν είχε απαντήσει στο ερώτημά μας, ο λογαριασμός μου είχε τεθεί σε αναστολή. Δεν έλαβα καμία ενημέρωση από την εταιρεία σχετικά με τους λόγους της αναστολής του λογαριασμού ή τους όρους που παραβίασα».

Ο Ίλον Μασκ την περασμένη εβδομάδα ανέστειλε τους λογαριασμούς στο twitterπολλών δημοσιογράφων, τους οποίους κατηγόρησε ότι έθεσαν σε κίνδυνο την οικογένειά του. Οι λογαριασμοί αυτοί επανήλθαν σε λειτουργία χθες Σάββατο, αλλά ορισμένοι ανέφεραν ότι τους είπαν να διαγράψουν ορισμένες αναρτήσεις αν ήθελαν να κάνουν πλήρη χρήση της πλατφόρμας.

Ο Μασκ προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ για την αναστολή των λογαριασμών δημοσιογράφων του CNN, των New York Times και της Washington Post ειδικότερα, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον απείλησε ακόμη και με κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ