ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Παραδόθηκε το πόρισμα για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Ντόναλντ Τραμπ:  Παραδόθηκε το πόρισμα για την εισβολή στο Καπιτώλιο
Το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου AP / John Minchillo Source

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την εισβολή των υποστηρικτών του τέως Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, παραδίδει σήμερα Δευτέρα (19/12) το πόρισμά της.

Η αξιολόγηση του πορίσματος από τα μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου από την επιτροπή αυτή - επτά δημοκρατικοί και δύο ρεπουμπλικανοί - πρόκειται να πραγματοποιηθεί με δημόσια ακρόαση στις 13.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος), προκειμένου αυτά να παρουσιάσουν τα οκτώ κεφάλαια πορίσματος της έρευνας για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και να ψηφίσουν σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ντόναλντ Τραμπ και προσώπων του περιβάλλοντός του από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι, την εισβολή είχε προκαλέσει η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2021 των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπου υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου, επέδραμαν κατά της έδρας του Κονγκρέσου στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας σκηνές προσβολής των δημοκρατικών θεσμών τόσο στις ΗΠΑ, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ αφορούν σε υποκίνηση εξέγερσης, παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών) και συνωμοσία κατά του αμερικανικού Κράτους.

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης και την απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στις Η.Π.Α., την ίδια ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές για τον προεδρικό θώκο στο Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Το πόρισμα αφορά και τον ρόλο προσώπων του περιβάλλοντος Τραμπ. Το τελικό πόρισμα θα ανακοινωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

Αποδεικτικά στοιχεία

Η ψηφοφορία στην επιτροπή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, καθώς τα μέλη της δεν μπορούν να ασκήσουν τα ίδια ποινική δίωξη κατά του Τραμπ.

Η άσκηση ποινικής δίωξης (ή μη) είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει ορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει κατά ανεξάρτητο τρόπο την υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ και να εξάγει την ετυμηγορία αναφορικά με το μέλλον του τέως προέδρου.

«Θεωρώ ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι εδώ, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαπράξει ποινικά αδικήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανατροπή των προεδρικών εκλογών», δήλωσε χθες στο CNNi ο δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλος της επιτροπής έρευνας, Ανταμ Σιφ, ο οποίος δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τα κατηγορητήρια επί των οποίων θα γίνει ψηφοφορία.

«Αλλά είμαι σε θέση να πω ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει πολλούς ποινικούς νόμους. Και πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί όπως οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός που έχει παραβιάσει τον νόμο, δηλαδή θα πρέπει να διωχθεί», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκμανεί από την πλατφόρμα του Truth Social κατά της πιθανής πρότασης της επιτροπής έρευνας, την οποία χαρακτηρίζει με το γνωστό του στιλ «δημοκρατικοί, αποβράσματα, αλήτες».

Ο Τραμπ υπερασπίζεται την ομιλία που εκφώνησε εκείνη την ημέρα της 6ης Ιανουαρίου 2021 και τις υπόλοιπες πράξεις του ως «μετριοπαθείς και γεμάτες αγάπη». Ωστόσο, τα ντοκουμέντα υπενθυμίζουν ότι εκείνη την ημέρα είχε καλέσει τους οπαδούς του «να πολεμήσουν σαν διάβολοι», μια προτροπή και την οποία έπραξαν.

Πιέσεις

Επιφορτισμένα με την διαλεύκανση των γεγονότων και των κινήσεων του Τραμπ πριν και κατά την διάρκεια της 6ης Ιανουαρίου 2021, τα μέλη της επιτροπής έχουν συγκεντρώσει εδώ και 18 μήνες χιλιάδες μαρτυρίες για να αποδείξουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε να διατηρήσει την εξουσία ενώ γνώριζε ότι έχει ηττηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην καρδιά «μίας απόπειρας πραξικοπήματος», δήλωσε ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής, επονομαζόμενης «επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου».

Κατά τη διάρκεια σειράς συνεδριάσεων, η επιτροπή επιβεβαίωσε ότι είναι αδύνατον ο Ντόναλντ Τραμπ να μην γνώριζε ότι είχε χάσει τις εκλογές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, δε, που διατελούσε το συγκεκριμένο αξίωμα κατά την προεδρία του, μία σειρά συμβούλων, ακόμη και η κόρη του Ιβάνκα... σε καταθέσεις τους μπροστά στην κάμερα πληθώρα μελών του κύκλου του Τραμπ είπαν ότι δεν πίστευαν τις θεωρίες του για «εκλογική απάτη».

Στην προσπάθειά του να ακυρώσει τις προεδρικές εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε πιέσεις στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς και σε εκλογικούς αξιωματούχους, κυρίως στην Τζόρτζια και την Αριζόνα. Η επιτροπή έρευνας αποκάλυψε τις διαστάσεις του εκφοβισμού καλώντας πολλούς από αυτούς να καταθέσουν αυτοπροσώπως.

Σύμφωνα με πρώην συνεργάτιδα του Λευκού Οίκου, την Κάσιντι Χάτσινσον, ο πρόεδρος γνώριζε ότι, ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί λίγα βήματα από τον Λευκό Οίκο, ορισμένοι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι και εν δυνάμει επικίνδυνοι.

Η εκρηκτική μαρτυρία της άνω συνεργάτιδάς του, αποδεικνύει ότι ο Τραμπ επεδίωξε να ενωθεί με το πλήθος που βάδιζε προς το Κονγκρέσο, ακόμη και αρπάζοντας το τιμόνι του προεδρικού αυτοκινήτου από τα χέρια πράκτορα της ασφάλειάς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ