ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Οι επικίνδυνες πολιτικές της Ουάσινγκτον μας έφεραν στο χείλος μιας σύγκρουσης

Ζαχάροβα: Οι επικίνδυνες πολιτικές της Ουάσινγκτον μας έφεραν στο χείλος μιας σύγκρουσης
«Δεν εγκαταλείπουμε την επικοινωνία με τις ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Οι επικίνδυνες και κοντόφθαλμες πολιτικές της Ουάσιγκτον φέρνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης, δήλωσε τη Δευτέρα (19/12) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Στο σχόλιό της σχετικά με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις που κατηγόρησε τη Ρωσία για την επιδείνωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ η κα Ζαχάροβα τόνισε ότι «η ίδια η προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν την αμερικανική ηγεμονία, όλα τα μέσα, αγνοώντας τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες, καθώς και την αλαζονική απροθυμία της να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο για τις εγγυήσεις ασφαλείας, οδήγησε στο προβλέψιμο αποτέλεσμα».

«Μετά το υψηλού προφίλ φιάσκο στο Αφγανιστάν, η Αμερική παρασύρεται όλο και περισσότερο σε μια νέα σύγκρουση, όχι μόνο υποστηρίζοντας οικονομικά και με όπλα το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο, αλλά και αυξάνοντας τη στρατιωτική της παρουσία στο έδαφος», είπε.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη και κοντόφθαλμη πολιτική που θέτει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης», επεσήμανε η Ζαχάροβα.

«Από την πλευρά της, η Μόσχα προτρέπει την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να αξιολογήσει νηφάλια την κατάσταση. Ελπίζουμε ότι θα μας ακούσουν στην Ουάσιγκτον, αν και δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας μέχρι στιγμής».

Σύμφωνα με την Μαρία Ζαχάρβα όπως μεταφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η Ρωσία ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση της έντασης και τη συμφωνία στις αρχές της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση της αυστηρής αμοιβαιότητας.

«Δεν εγκαταλείπουμε την επικοινωνία με τις ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα, αλλά για τουλάχιστον ελάχιστη πρόοδο, χρειάζεται πολιτική βούληση, ανοιχτό μυαλό και ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια, χωρίς διπλή γραμμή. Και αυτό είναι ακριβώς αυτό που λείπει εντελώς από την Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ