ΚΟΣΜΟΣ

Χαφτάρ - Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου μαχητές του LNA

Χαφτάρ - Διεθνής Αμνηστία: Κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου μαχητές του LNA
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης του Χάφταρ εμπλέκεται σε έναν «μακρύ κατάλογο φρικτών πράξεων - ανθρωποκτονίες και εγκλήματα πολέμου», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία AP Photo / Ivan Sekretarev, File

Για εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία μια ισχυρή πολιτοφυλακή πιστή σε έναν από τους γιους του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, μαχητές της πολιτοφυλακής διέπραξαν εγκλήματα πολέμου εκμεταλλευόμενοι το κλίμα ατιμωρησίας στη χώρα.

«Η ατιμωρησία στη Λιβύη επιτρέπει σε μαχητές της ένοπλης οργάνωσης Ταρίκ Μπεν Ζιγιάντ (TBZ) να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και άλλα εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο, με στόχο να συντρίψουν οποιαδήποτε διαφωνία» από δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χάφταρ που ελέγχουν «de facto» ανατολικά και τμήματα της νότιας Λιβύης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία, η μία με έδρα την Τρίπολη (δυτικά) και αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με την άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο και το στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ.

Από την εμφάνισή της το 2016, η TBZ, μια ελίτ πολιτοφυλακή που διοικείται από τον Σαντάμ Χάφταρ, γιο του στρατάρχη, «τρομοκρατεί πληθυσμούς σε περιοχές που ελέγχονται από τον LNA», τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Χάφταρ.

Εμπλέκεται σε έναν «μακρύ κατάλογο φρικτών πράξεων - ανθρωποκτονίες, εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κακομεταχειρίσεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βιασμούς και άλλες περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, καθώς και αναγκαστικούς εκτοπισμούς - χωρίς να έχει φόβο για συνέπειες», υπογραμμίζει ο Χουσείν Μπαούμι, ερευνητής για την Αίγυπτο και τη Λιβύη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι καιρός να ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για την αλυσίδα διοίκησης του Σαντάμ Χάφταρ και του Ομάρ Ιμράτζ», τον δεύτερο στην ιεραρχία. «Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, πρέπει άμεσα να αποσυρθούν από τη θέση τους», για να αποτραπούν από το να προβούν σε «νέες παραβάσεις ή να παρέμβουν στις έρευνες», εκτίμησε.

Η Αμνηστία κατηγορεί την ομάδα TBZ ότι εμπλέκεται στον «αναγκαστικό εκτοπισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην πόλη Σέμπχα (νότια) και στη γύρω περιοχή» από τα τέλη του 2021.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί επίσης την οργάνωση ότι προκάλεσε τον εκτοπισμό «χιλιάδων οικογενειών Λίβυων» κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών υπό την ηγεσία του LNA» στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα (βορειοανατολικά), στην ανατολική Λιβύη, μεταξύ 2014 και 2019.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λιβύη στις αρχές Νοεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν προέτρεψε τον Χάφταρ να αποτρέψει οποιοδήποτε «έγκλημα» από τα στρατεύματά του, τονίζοντας ότι «οι στρατιωτικοί διοικητές πρέπει να προλαμβάνουν, να καταστείλουν και να τιμωρούν εγκλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ