ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανέβαλε τρεις φορές την εισβολή - Το σχέδιο για κατάληψη του Κιέβου

Ουκρανία: Ο Πούτιν ανέβαλε τρεις φορές την εισβολή - Το σχέδιο για κατάληψη του Κιέβου
Associated Press

Νέες σημαντικές πληροφορίες ως προς τα σχέδια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία προέκυψαν τις τελευταίες ώρες μετά από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα τόσο στο Κίεβο, όσο και την Ουάσινγκτον. Και αφορούν στις αναβολές που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ουσιαστικά η εισβοή είχε αναβληθεί τρεις φορές, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Βαντίμ Σκιμπίτσκι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμβουλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα τον Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, πριν από την εισβολή και ανέβαλε την επίθεση τρεις φορές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, την τελευταία φορά η εισβολή μετατέθηκε για τα μέσα Φεβρουαρίου. Η (ρωσική) FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας-σ.σ.) ώθησε τον Γκεράσιμοφ στην εισβολή. Οι Ρώσοι ήταν βέβαιοι ότι είχαν κάνει επαρκείς προετοιμασίες, επειδή είχαν επενδύσει τεράστιους πόρους σε αυτό», δήλωσε ο Σκιμπίτσκι.

Ταυτόχρονα, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο υποτίμησε σοβαρά την κατάσταση, καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες ήταν εφοδιασμένες με τρόφιμα, πυρομαχικά και καύσιμα μόνο για τρεις ημέρες. Επιπλέον, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ελάμβαναν πολλές πληροφορίες από τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι ανέφεραν με ακρίβεια «πόσοι εισβολείς βρίσκονταν σε κάθε κατοικημένο σημείο και σε ποια κτίρια».

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι ουκρανικές Δυνάμεις Άμυνας εξουδετέρωσαν περίπου 98.800 Ρώσους στρατιώτες στο διάστημα μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 19 Δεκεμβρίου, 520 εκ των οποίων τις τελευταίες 24 ώρες.

«Κατάληψη του Κιέβου σε 13 ώρες και σε 24 σε όλη την Ουκρανία»

Παράλληλα, οι αποκαλύψεις που έρχονται από τις ΗΠΑ γύρω από το αρχικό σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν, δείχνουν και το πόσο... σίγουρος ήταν ότι ο στρατός του θα κατακτούσε την Ουκρανία χωρίς σοβαρή αντίσταση. Χαρακτηριστικά, τα ρωσικά στρατεύματα διατάχθηκαν να βρίσκονται στα περίχωρα του Κιέβου μόλις 13 ώρες μετά τη ρωσική εισβολή, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Η εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο «Η τρελή εξόρμηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για το Κίεβο» αναφέρει ότι ήρθαν σε γνώση της έγγραφα της εισβολής τα οποία διέρρευσαν.

Τα αερομεταφερόμενα στρατεύματα που ξεχύθηκαν στη βόρεια Ουκρανία από τη Λευκορωσία στις 24 Φεβρουαρίου είχαν λάβει εντολή να ξεκινήσουν στη 1.33 π.μ. και να βρίσκονται στις παρυφές του Κιέβου, 140 μίλια μακριά, στις 14.55 εκείνης της ημέρας.

Τα σχέδια δείχνουν ότι μια μονάδα του 26ου Συντάγματος Αρμάτων αναμενόταν να περάσει τα σύνορα με την Ουκρανία και να πολεμήσει σε ένα σημείο πέρα ​​από τον ποταμό Δνείπερο, 250 μίλια μακριά μέσα σε 24 ώρες.

Αλλά στην πραγματικότητα, το σχέδιο του Πούτιν να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο απέτυχε και 10 μήνες μετά τον πόλεμο, το Κίεβο εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι New York Times αναφέρουν ότι τα σχέδια εισβολής δείχνουν πως τα στρατεύματα είχαν λάβει εντολή να διατρέξουν εκατοντάδες μίλια σε όλη την Ουκρανία από πολλές κατευθύνσεις.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν είχε καν σκεφτεί ότι οι στρατιώτες του ήταν κακώς εξοπλισμένοι ή κακώς προετοιμασμένοι στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το Κίεβο .

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οι New York Times , «ο Πούτιν αποφάσισε ότι η δική του σκέψη θα ήταν αρκετή».

Με εξοπλισμό από τη δεκαετία του 1940, εκτυπώσεις από τη Wikipedia που περιγράφουν τον τρόπο χρήσης τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή, παλιούς χάρτες και κακές πληροφορίες για την εκτόξευση των πυραύλων τους, οι Ρώσοι στην ουσία αντί για ''παρέλαση'' ελάχιστων ψωρών, έχουν επιδοθεί σε 10μηνη ''παρέλαση από γκάφες''.

Από τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έχει υποστεί μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα τις αποσύρσεις από περιοχές γύρω από το Κίεβο, το Χάρκοβο και πιο πρόσφατα από την πόλη της Χερσώνας, με αποτέλεσμα ο Πούτιν να καλεί συνεχώς εφέδρους.

Ενώ το σχέδιο να καταλάβουν το Κίεβο τον Φεβρουάριο απέτυχε, οι Ουκρανοί φοβούνται ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να σχεδιάζει τώρα μια νέα μεγάλη επίθεση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκ νέου προσπάθειες για κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ