ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: 20.000 εγκλωβισμένα παιδιά στο μέτωπο της Φαλούτζα

Ιράκ: 20.000 εγκλωβισμένα παιδιά στο μέτωπο της Φαλούτζα
Στρατιώτες του ιρακινού στρατού στο μέτωπο της Φαλούτζα REUTERS/Alaa Al-Marjani

Δραματική προειδοποίηση για χιλιάδες παιδιά που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη Φαλούτζα του Ιράκ απηύθυνε σήμερα η UNICEF, καθώς κάθε ώρα που περνά κλιμακώνονται όλο και πιο πολύ οι συγκρούσεις του κυβερνητικού στρατού με τον ISIS.

Η Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται 65 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη, εντός της ιρακινής επικράτειας, που περιήλθε στον έλεγχο του ‘Ισλαμικού Κράτους’ πριν από δύο χρόνια.

Τώρα, ο στρατός του Ιράκ, υποστηριζόμενος από τη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, έχει εξαπολύσει μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψή της. Οι τζιχαντιστές του ISIS, μάχονται λυσσαλέα, απαγορεύουν την έξοδο στους κατοίκους και ενισχύουν τις τάξεις τους με παιδιά -τον συνολικό αριθμό των οποίων στη Φαλούτζα η UNICEF υπολογίζει σε 20.000.

Όπως μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, η μάχη της Φαλούτζα αναμένεται να διαρκέσει πολύ. Κι αυτό, διότι οι τζιχαντιστές, γνωρίζουν καλά το μέτωπο, λόγω της πολύμηνης παρουσίας τους εκεί, έχουν ναρκοθετήσει περιμετρικά την πόλη, ενώ το ότι κρατούν ομήρους τους 50.000 κατοίκους της δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις των ιρακινών και των συμμάχων τους από αέρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ