ΚΟΣΜΟΣ

DW - Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ;

DW - Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ;
Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής κάνει λόγο για τέσσερα «ομοσπονδιακά εγκλήματα» που βαρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εξετάζει τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Το αίτημα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά είναι ξεκάθαρο.

Την ημέρα εκείνη οργισμένοι οπαδοί του Τραμπ, που αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020, εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς. Μέχρι σήμερα ο Τραμπ δεν έχει παραδεχθεί την ήττα του στην κάλπη.

Ο «Δημοκρατικός» βουλευτής του Μέριλαντ και πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής, Τζέιμι Ράσκιν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, επισημαίνει: «Η επιτροπή έχει συγκεντρώσει σημαντικές αποδείξεις για το ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε την πρόθεση να διαταράξει την ομαλή διαδοχή στην εξουσία, όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμά μας. Ο πρόεδρος έχει θετική υποχρέωση και ύψιστο συνταγματικό καθήκον να μεριμνά για την πιστή εφαρμογή του νόμου. Τίποτα δεν αποτελεί μεγαλύτερη παράβαση αυτού του καθήκοντος από τη συνέργεια σε εξέγερση με στόχο την ανατροπή της συνταγματικής τάξης».

«Παρακώλυση», αλλά και «συνομωσία»

Ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής κάνει λόγο για τέσσερα «ομοσπονδιακά εγκλήματα» που βαρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ: παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, υποκίνηση ή συνδρομή σε εξέγερση, συνωμοσία για ψευδή δήλωση, συνωμοσία για εξαπάτηση του κράτους. Η αναλυτική έκθεση της επιτροπής αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη. Με απλά λόγια η «Δημοκρατική» βουλευτής από την πολιτεία της Βιρτζίνια, Ελέιν Λούρια, εξηγεί το σκεπτικό για την παραπομπή του πρώην προέδρου ως εξής: «Ο πρόεδρος Τραμπ άναψε τη σπίθα. Έριξε λάδι στη φωτιά και στη συνέχεια παρέμεινε ώρες στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου, βλέποντας τη φωτιά να καίει. Και σήμερα εξακολουθεί να υποδαυλίζει τη φωτιά. Πρόκειται για σαφή παράβαση καθήκοντος».

Από την πλευρά του ο Τραμπ επιμένει ότι πρόκειται για «ψευδείς κατηγορίες» και για «πολιτικό ελιγμό» απέναντι στον ίδιο, αλλά και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με απώτερο στόχο να αποτραπεί μία νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο δεν λείπουν και οι επικρίσεις από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικανούς, έστω και αν ο Τραμπ ελέγχει πλέον σε μεγάλο βαθμό, το κόμμα και έχει απομακρύνει εσωκομματικούς αντιπάλους από τα ψηφοδέλτια και από θέσεις ευθύνης. Παράδειγμα αποτελεί η Λιζ Τσένεϊ, κόρη του πρών αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ που δεν κατάφερε να διεκδικήσει την επανεκλογή της στις «ενδιάμεσες εκλογές» για το Κογκρέσο, καθώς είχε χάσει τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Γουαϊόμινγκ. Ωστόσο, ως συμπροεδρεύουσα της εξεταστικής επιτροπής στο Κογκρέσο, επιμένει στην άποψή της: «Το Καπιτώλιο δέχθηκε εισβολή», επισημαίνει. «Το εκλογικό σώμα ακινητοποιήθηκε, κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Όπως περιγράφουμε στην έκθεση, εκτός από απιστία, η συμπεριφορά αυτή συνιστά ηθική χρεοκοπία και σαφή παράβαση καθήκοντος. Κάποιος που επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί να υπηρετεί το έθνος σε θέσεις ευθύνης. Είναι ακατάλληλος για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα»

Στον υπουργό Δικαιοσύνης το «μπαλάκι»

Η εξεταστική επιτροπή μπορεί να προτείνει, αλλά όχι να αποφασίσει δεσμευτικά την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στη ΔΙκαιοσύνη. Ο τελευταίος λόγος ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, ο οποίος ενέχει και ρόλο γενικού εισαγγελέα.

Μιλώντας στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση (PBS) ο Τζαμίλ Τζαφέρ, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο George Mason της Βιρτζίνια, λέει ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος για την παραπομπή του πρώην προέδρου σε ποινικό δικαστήριο. «Θα το δούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, αλλά το ερώτημα είναι, εάν κατά την εκτίμηση του υπουργείου Δικαιοσύνης το υλικό αυτό θα επαρκούσε για μία καταδικαστική απόφαση...»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ