ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία καταδικάζουν ομόφωνα τον αποκλεισμό των γυναικών από τα πανεπιστήμια

Ταλιμπάν: ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία καταδικάζουν ομόφωνα τον αποκλεισμό των γυναικών από τα πανεπιστήμια
Αναβρασμός επικρατεί σε διεθνές επίπεδο με την «βάρβαρη» όπως χαρακτήρισαν απόφαση των Ταλιμπάν AP Photo/Bebeto Matthews

Με μία φωνή, τάσσονται ενάντια στην σημερινή απόφαση της κυβέρνησης Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, να αποκλείσουν μέχρι νεοτέρας τον γυναικείο πληθυσμό από τα πανεπιστήμια, τόσο ο ΟΗΕ όσο και οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

Η συγκεκριμένη απόφαση έσκασε σαν «βόμβα» καθώς ένα χρόνο και περίπου πριν, όταν ανέλαβαν και πάλι την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι «πιο ανεκτικοί», και την δεδομένη χρονική στιγμή εκτός από το πανεπιστήμιο, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

«Ενημερώνεστε όλοι να εφαρμόσετε την αναφερόμενη εντολή για διακοπή της εκπαίδευσης των γυναικών μέχρι νεοτέρας» ανέφερε ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νέντα Μοχάμαντ Ναντίμ σε μια επιστολή του που απευθύνεται σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του Αφγανιστάν νωρίτερα σήμερα.

Η αντίδραση ΟΗΕ, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας για αυτή την απόφαση

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν «με τον κατηγορηματικότερο τρόπο» την απόφαση αυτή, και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», σχολίασε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ

Η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ είπε ότι η απαγόρευση συνιστά «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια».

Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς είπε ότι η σημερινή απόφαση είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε». «Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς μπορεί να αναπτυχθεί η χώρα, να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, χωρίς την ενεργή συμμετοχή των γυναικών», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ