ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κίνα: Συνάντηση με τον πρόεδρο Σι

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κίνα: Συνάντηση με τον πρόεδρο Σι
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι με τον Σι συζήτησαν για τη «χωρίς όρια» στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, όπως και για την Ουκρανία (Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποίησε αιφνιδίως o πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου είχε συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Όπως δήλωσε ο Μεντβέντεφ, οι δύο αντρες συζήτησαν για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ανήρτησε βίντεο στον λογαριασμό του στο Telegram στο οποίο παρουσιάζεται να συναντά τον Σι και να χαμογελά για φωτογραφίες.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι με τον Σι συζήτησαν για τη «χωρίς όρια» στρατηγική εταιρική σχέση Ρωσίας-Κίνας, όπως και για την Ουκρανία. Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

«Συζητήσαμε τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κυβερνώντα κόμματα της Κίνας και της Ρωσίας (...) τη διμερή συνεργασία εντός της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της βιομηχανικής παραγωγής. Επίσης συζητήσαμε διεθνή ζητήματα -συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της σύγκρουσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

«Οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές», πρόσθεσε.

Η Ρωσία προσανατολίστηκε με ταχύτερους ρυθμούς προς το Πεκίνο αφού επλήγη από σειρά δυτικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν σε τιμωρία για την εισβολή της τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύξει στενότερους οικονομικούς, πολιτικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με την Κίνα για να αντισταθμίσει την απώλεια των σχέσεων που είχε με τη Δύση και θεωρεί τον Σι πιθανό σύμμαχο σε έναν αντιδυτικό συνασπισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ